Een team van de KU Leuven onderzoekt of lichtdoorlatende zonnepanelen een gunstige dubbelfunctie kunnen hebben boven een perenaanplant. De panelen dienen zowel voor energieopwekking als voor hagelbescherming. In het Vlaamse Bierbeek is een testopstelling geïnstalleerd en in maart 2021 volgen nog twee proeflocaties.

De zonnepanelen zijn speciaal voor een boomgaardtoepassing ontwikkeld door de Leuvense onderzoekers. Zij kozen voor een transparante onderlaag met conventionele silicium-cellen van 156 x 156 mm en een rendement van 21%. De panelen zijn op 4,6 m hoogte boven de perenbomen geïnstalleerd.
Met hulp van een simulatietool berekenden de onderzoekers de beste verhouding tussen energieproductie en lichtinval voor de bomen. Op basis hiervan bleek de huidige opstelling de beste verhouding tussen lichtverdeling en opbrengst te geven. Met 36 cellen per paneel (4 x 9 cellen) wordt een lichtdoorlatendheid van 40% gecreëerd en een vermogen van 185 W.
Tijdens de proefperiode zal ook het microklimaat onder de panelen, inclusief luchttemperatuur, vochtigheid en bladtemperatuur, opbrengst en kwaliteit van de peren worden gemeten.
Het proefproject is tot stand gekomen dankzij financiering door de Vlaamse overheid en twintig deelnemende bedrijven.

Bron: pv-magazine.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 oktober 2020 - 17:32