Belgische Fruitveiling (BFV) en BelOrta hebben bekend gemaakt dat ze hun activiteiten zullen samen brengen onder BelOrta. Doel is om uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel te zijn. Wel moeten de mededingingsautoriteiten nog hun goedkeuring geven.
In februari 2022 tekenden beide afzetorganisaties al een intentieverklaring voor vergaande samenwerking. De Belgische Boerenbond zegt in een reactie op haar website de stap toe te juichen: “Fruittelers keken uit naar dit nieuws sinds de intentieverklaring tot samenwerken in februari 2022. Boerenbond juicht deze volgende stap toe en verwacht dat er gestreefd wordt naar een betere commercialisatie, efficiëntieverhoging en kwaliteitsborging. Cruciaal voor Boerenbond is dat fruittelers zelf beter worden van deze integratie tussen twee grote Vlaamse spelers in de hardfruitsector. Eerlijke prijzen voor onze fruittelers verdient absolute prioriteit. Door de krachten te bundelen staat de fruitteler weer een stuk sterker in de keten van vers fruit. Coöperatief ondernemerschap is in de moeilijke economische situatie waarin de fruitsector zich vandaag bevindt, meer dan ooit van belang.”

BelOrta (met operationele vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 950 lokale groente- en fruittelers. In 2021 realiseerde BelOrta een record productomzet van 497 miljoen euro.

Belgische Fruitveiling (met operationele vestigingen in Sint-Truiden, Glabbeek en Vrasene) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 470 lokale fruittelers. In 2021 realiseerde BFV een productomzet van 95 miljoen euro.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 september 2022 - 16:21