Met de opening van zijn Kersenwinkel op Hemelvaartsdag gaat het kersenseizoen voor Aart Blom in Wadenoijen weer bijna van start. Hij start noodgedwongen met de verkoop van ingekochte Nederlandse kersen uit de kas. “Eind volgende week hopen we onze eerste eigen kersen uit de kas te oogsten. We starten dan met de vroege rassen Earlise, Burlat en Merchant”, aldus Blom
Vanwege de zachte winter had hij gehoopt buiten al de eerste kersen eind mei te kunnen oogsten, maar vanwege de koude nachten in april en ook nog in mei zal hij daarmee nog tot begin juni geduld moeten hebben. Ook het bedrijf van Blom ontkwam niet aan nachtvorstschade, maar vergeleken met sommige bedrijven in Brabant en België valt de schade op zijn bedrijf mee, relativeert de kersenteler. Niet alleen de koude nachten maar ook de droge omstandigheden zorgden ervoor dat het stuifmeel van mindere kwaliteit en daardoor de zetting wat minder was. Met name Kordia had hiervan te lijden. De zetting bij Regina is juist heel goed, mede omdat dit ras later bloeit en minder koude te verduren heeft gehad. Blom verwacht 80% van de productie van vorig jaar te oogsten.
“Met iets dikkere kersen en een iets hogere prijs, moeten we daar dan ook aan uit komen”, aldus Blom.

Vanwege de corona maatregelen is bij de Kersenwinkel een drive-inn gemaakt en is extra ruimte rondom de winkel gecreëerd waardoor bezoekers goed afstand van elkaar kunnen houden.
Vanaf half juni kunnen bezoekers ook weer zelf kersen komen plukken in de boomgaard. “Daar hebben we ruimte zat en kunnen mensen makkelijk voldoende afstand houden. Ook zorgen we voor een duidelijke looproute en de mensen krijgen een eigen bakje om de kersen in de plukken”, vertelt Blom.
Naast verse kersen worden in de Kersenwinkel ook andere zachtfruitsoorten en verwerkte producten zoals sap en jam verkocht.
Overigens zijn de Betuwse Open Kersdagen, die gepland stonden voor 4 en 5 juli, vanwege het coronavirus verzet naar 2021.

Foto: René van IJzendoorn

Dit bericht is geplaatst op maandag 18 mei 2020 - 17:55