Op probleempercelen is het zinvol tijdig te starten met het monitoren van fruitmot. Dat is een eerste voorzichtige conclusie die getrokken kan worden uit het gezamenlijke initiatief van FMC, een aantal toeleveranciers en voorlichtingsbedrijven om dit voorjaar extra vroeg te starten met op het monitoren van fruitmot.
Op zes bedrijven verspreid over het land werden begin april vallen opgehangen, omdat men vermoedde dat fruitmotten steeds vroeger in het jaar actief worden. Op 25 april werden de eerste motten gevangen. “De motten werden gevangen op locaties waar de afgelopen jaren een hoge fruitmotdruk was”, vertelt Nico Harteveld van FMC. “Op deze locaties komen er nu elke week vangsten bij. Er is nu ook ei-ontwikkeling en later volgt dan de larve-ontwikkeling afhankelijk van de temperatuur.”
Van Iperen twitterde afgelopen week over de eerst fruitmotvangst. Frank Eerland: “Wij hebben de eerste fruitmotten gevangen op 7 mei. Dat is een week vroeger dan vorig jaar.” Van Iperen heeft vallen hangen op drie locaties in het Zuidwesten; bij Kapelle, Krabbendijke en in de Hoeksche Waard.
Bestrijding is nu nog niet aan de orde legt Eerland uit. Met RIMpro wordt de ontwikkeling van de eerste generatie fruitmot voorspeld en uitgerekend wanneer bestrijding noodzakelijk is. In de meeste jaren is dat in de eerste of tweede week van juni, maar met de vroege verschijning van de fruitmot in combinatie met het warme weer zou dat dit jaar ook al eind mei kunnen zijn, verwacht Eerland.
Ook Harteveld verwacht dat de eerste bespuiting tegen fruitmot dit jaar eerder zal zijn dan andere jaren: “Het juiste moment zijn we op dit moment aan het bepalen”.

Dit bericht is geplaatst op maandag 18 mei 2020 - 17:56