De Fruitmotor en WUR hebben een praktisch werkboek gemaakt voor de fruitteler over hoe biodiversiteit en een goed bestoven gewas gestimuleerd kunnen worden. Donderdag 24 oktober was de boekpresentatie. NFO-voorzitter Gerard van den Anker en gedeputeerde van de provincie Gelderland Peter Drenth waren de eersten die een exemplaar in ontvangst mochten nemen uit handen van Henri Holster van De Fruitmotor.

Biodiversiteit heeft ook keerzijde
Van den Anker: “Dit boek is een mijlpaal, maar zeker geen eindpunt. De maatregelen die in het boek genoemd worden, zijn juist een stimulans om door te gaan op de weg waarop we als sector gaan.” Voorafgaand aan de boekpresentatie ging Arjen de Groot van WUR in op biodiversiteit. Hoe je dit kunt realiseren, maar dat er ook knelpunten zijn. Hij noemde als voorbeelden het voorkomen van wantsen, muizen en mezen, die juist schade aan het gewas toebrengen. Van den Anker: “Ik vind het stoer dat De Groot dit ook noemde. Soms wordt biodiversiteit te veel geromantiseerd, maar het heeft ook een schaduwzijde en daar moeten we niet van weg kijken. Er moeten mogelijkheden blijven om het evenwicht in de boomgaard weer te herstellen als dat nodig is.”

Aanhakend op het verhaal van Minke van Bentum van SMK over PlanetProof, pleitte Van den Anker voor een meerprijs voor PlanetProof-product. Zo gaat conservenfabrikant HAK leveranciers 10 procent extra betalen voor PlanetProof-gecertificeerd product. Aan de retail wordt per potje conserven 5 cent extra gevraagd. “Ook dit vind ik een stoer initiatief. Ik roep afnemers van Nederlands fruit op om ook dit voorbeeld te volgen. Inspanningen op het gebied van duurzaamheid kunnen niet meer verder ten koste van de kostprijs”, aldus Van den Anker.
Tot slot was er een feestelijke borrel met De Krenkelaar; een eerlijk product, gemaakt van restappels en waarvoor telers een eerlijke prijs betaald krijgen met daar bovenop een biodiversiteitspremie.

Bestellen of downloaden
Het werkboek is gratis te downloaden of in papieren versie voor 15 euro te bestellen via defruitmotor.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 oktober 2019 - 19:16