De brede weersverzekering, die dit jaar voor het eerst is opengesteld in België, is bij onze zuiderburen vooral in trek bij fruittelers. Van het areaal peer was in september 40% (totaal 10.354 ha peer in België) verzekerd en 33% van het areaal appel (totaal 5.805 ha). Waarschijnlijk zal dit aandeel nog stijgen als alle administratieve gegevens zijn afgewikkeld. Bart Merckaert van het Vlaamse departement Landbouw & Visserij: “We hebben van 150 landbouwers nog geen gegevens ontvangen, omdat die pas voor 31 december 2020 hun verzekeringspremie betaald zullen hebben. We gaan ervan uit dat meerderheid daarvan fruitteler is. De vraag om later op het jaar te mogen betalen, kwam vooral van de fruittelers.”
In totaal sloten 3.000 Belgische agrariërs een brede weersverzekering af. Hoeveel fruittelers een verzekering afsloten is nog niet bekend. De verzekerde arealen in andere sectoren zijn in zijn totaliteit groter, maar gekeken naar het aandeel binnen de sector gaat de fruitsector aan kop.

Nederland
In Nederland vroegen dit jaar 2.705 agrariërs bij RVO subsidie aan voor de brede weersverzekering, waaronder 540 fruittelers. Hoe groot het aandeel verzekerd areaal is in de fruitsector is niet bekend.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 26 november 2020 - 16:03