In 2019 zijn in Nederland op twee locaties een bruin gemarmerde schildwantsen aangetroffen. In België is één exemplaar waargenomen. Entomoloog Karin Winkler van WUR verwacht dat de komende weken als de temperatuur daalt en de insecten een schuilplaats voor de winter zoeken, de kans toeneemt dat er meer wantsen worden gevonden.

Tot het najaar van 2018 werd de bruin gemarmerde schildwants in Nederland alleen in Limburg waargenomen. In het voorjaar van 2019 zijn eerste individuen in Utrecht en Amsterdam gevonden. Winkler verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat hij in heel Nederland gevonden zal worden.
Eind 2018 opende WUR een meldpunt voor de bruin gemarmerde schildwants. Daarop zijn inmiddels zo’n dertig meldingen binnengekomen, maar bij geen van de meldingen bleek het daadwerkelijk om een bruin gemarmerde schildwants te gaan. Veel mensen verwarren de bruin gemarmerde met de grauwe schildwants. Opvallend was dat driekwart van de meldingen bij particulieren vandaan kwam.
Op wur.nl vindt u meer informatie en foto’s van de bruin gemarmerde schildwants.

In België werd in 2017 een eerste exemplaar van de bruingemarmerde schildwants waargenomen in Sint-Niklaas. Afgelopen januari werd opnieuw een exemplaar gespot, dit keer in Charleroi en deze zomer werd de wants gefotografeerd in Sint-Katelijne-Waver. “Computermodellen geven aan dat het klimaat hier geschikt is voor de soort en het ligt dus in de lijn van de verwachtingen dat de wants de komende jaren een plaag kan vormen”, licht Tim Beliën van pcfruit toe.

Telersorganisaties in Emilia-Romagna, Italië, hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen, omdat de situatie onhoudbaar is. De schade aan landbouwgewassen in de regio loopt op tot 40 à 100 procent en wordt geschat op 250 miljoen euro. Behalve insectennetten zijn er nog geen goedwerkende bestrijdingsmethoden.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 5 september 2019 - 17:47