Bij de aankoop van appels letten (Duitse) consumenten vooral op smaak, stevigheid, regionale productie en verpakking. Appels met schilafwijkingen blijken even goed te smaken als helemaal gave vruchten. Dat blijkt uit twee Duitse onderzoeken die onafhankelijk van elkaar zijn uitgevoerd.
De Universiteit van Kassel vroeg 1.000 mensen online naar hun voorkeuren. Wie biologische appels koopt, verkiest ook een milieuvriendelijke productie. Degenen die voornamelijk gangbaar geproduceerde appels consumeren hechten daarentegen meer waarde aan een onberispelijk uiterlijk. Daarnaast spelen prijs en beschikbaarheid voor hen een grotere rol dan bij mensen met een voorkeur voor biologisch. Voor beide groepen geldt dat mensen biologische appels met kleine gebreken er natuurlijker uit vinden zien dan met fruit van klasse I. Het merendeel van de ondervraagden vindt biologische appels met lichte schilafwijkingen minstens zo goed smaken als appels van klasse I.

De Vereniging voor Biologische Fruitteelt FÖKO liet 1.731 consumenten geblinddoekt schijfjes biologische Elstar-appels proeven met verschillende schilafwijkingen. Vruchten met een door schurft aangetaste schil, met vraatschade en een verruwde schil smaakten even goed als vruchten zonder schilafwijkingen. Verruwde vruchten smaakten zelfs nog iets beter. Een verklaring hiervoor kan zijn dat verruwde vruchten iets meer vocht verliezen en waardoor de smaakaroma’s geconcentreerder worden, legt sensorisch expert Christina Brugger.

Bron: fruchtportal.de

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 september 2021 - 15:45