Op de valreep voor de oogst was het afgelopen week een onstuimige en spannende week qua weer. Veel fruittelers zagen een deel van hun oogst verloren gaan door enerzijds zonnebrandschade, maar ook hagel- en windschade. Bij de OFH zijn sinds vorige week dinsdag 11 augustus 35 hagelschademeldingen uit Nederland en 40 meldingen uit België binnengekomen. Daarnaast meldden zowel in Nederland als bij onze zuiderburen 2 telers stormschade.
De hagelschademeldingen lopen uiteen van licht tot zwaar, meldt Pietjan Visser van OFH. De hagel viel verspreid over het land, met het zwaartepunt in Zuid-Limburg en West-Brabant. Maar er waren ook meldingen uit Zeeland, de Betuwe, Utrecht en Flevoland.

Droogteschade
Dit jaar zijn ervanuit de fruitsector geen meldingen van droogte voor de brede weersverzekering binnengekomen. Twee jaar geleden gebeurde dat wel door een behoorlijk aantal telers. Dit jaar is de drempel van een neerslagtekort van 328 mm niet overschreden, waardoor telers, ondanks een droog voorjaar, geen aanspraak maken op een vergoeding.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 augustus 2020 - 16:07