Voor het eerst is in Nederland echte loodglans aangetroffen in blauwe bes. Het vermoeden bestond al dat de schimmel ook in ons land in blauwe bes voorkwam en teeltspecialisten van Vlamings hebben op diverse plaatsen nu ook aantasting vastgesteld. Laboratoriumonderzoek door WUR in Randwijk heeft deze schimmel bevestigd als veroorzaker van uitval bij blauwe bessenplanten. In het buitenland wordt loodglans in de teelt van blauwe bes al beschreven. In Nederland was de schimmel nog niet eerder aangetroffen en gedetermineerd.

Verschijnselen van echte loodglans (Chondrostereum purpureum) komen in meerdere aanplanten bessen voor. Bladeren aan zieke struiken vertonen een grijze loodkleur. Bij ernstige aantasting sterven takken af en kan de gehele struik wegvallen. Bij het doorsnijden van de dikkere takken vertoont het hout bruine sectoren. Symptomen van loodglans openbaren zich vaak drie tot vier jaar na het aanplanten.
De schimmel kan binnendringen via wonden op het gewas of afgebroken takken. In de herfst ontstaan vaak paarse vruchtlichamen op de dode takken en de stam. De kleur van de vruchtlichamen, die lijken op paddenstoeltjes, is variabel en afhankelijk van de klimaatomstandigheden. De sporen blijven waarschijnlijk een jaar actief. Tijdens vochtige omstandigheden worden sporen geproduceerd. Deze kunnen, door middel van de wind, over meerdere kilometers verspreid worden. Sporen ontkiemen en komen in levend weefsel terecht via nieuwe oppervlakkige wonden zoals: mechanische beschadigingen, snoeiwonden, wonden tijdens de bladval of na insectenschade. In de zomer verraadt de loodkleurige verkleuring van de bladeren aan geïnfecteerde takken de aanwezigheid van de schimmel. Na infectie is de schimmelgroei in de wortelkroon van de struik zichtbaar. Snoeiwonden zijn het meest vatbaar binnen één week ná de verwonding.

Maatregelen om aantasting door echte loodglans te voorkomen:

✓ Wonden op struiken proberen te voorkomen;

✓ Snoeigereedschap regelmatig ontsmetten;

✓ Snoei bij vochtig weer in herfst en winter zoveel mogelijk vermijden;

✓ Wonden beschermen met een wond-afdekmiddel (zoals Bloccade);

✓ Aangetaste struiken in zijn geheel verwijderen en verbranden;

✓ Eventuele besmettingsbronnen in de omgeving van percelen verwijderen;

✓ Percelen extra gewasvoeding geven met onder andere: ijzer (Fe) en mangaan (Mn).

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 juli 2020 - 17:51