Buitenlandse werknemers die zich inschrijven in een van de gemeentes in Belgisch Limburg moeten vanaf vandaag een negatieve Corona-test kunnen overleggen. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Wanneer geen test kan worden overlegd, moet de werknemer bij aankomst op het bedrijf in quarantaine worden geplaatst. Het is een van de maatregelen die het bestuur van de provincie Limburg heeft genomen op verzoek van de fruitgemeenten Sint-Truiden, Nieuwekerken en Borgloon. De gemeenten willen zo besmettingshaarden van corona op hun grondgebied voorkomen.
Daarnaast moeten werkgevers dagelijks de temperatuur bij hun buitenlandse werknemers meten en registreren en uiteraard een arts raadplegen bij een verhoogde temperatuur.

In de Belgische fruitsector werken mensen uit Polen, Bulgarije, Roemenië en Oekraïne, maar ook uit landen als Slowakije, Spanje, Italië en Portugal. In Sint-Truiden worden jaarlijks in augustus 1.500 à 1.600 seizoenarbeiders ingeschreven. In totaal ontving de stad vorig jaar 4.631 ingeschreven seizoenarbeiders. Voor diverse landen geldt momenteel de code oranje of rood. Ook Belgen die naar deze landen afreizen en terugkeren moeten verplicht een test laten uitvoeren en in quarantaine gaan.

Duitsland
In Duitsland worden de corona-maatregelen uitgevaardigd door de betreffende Landwirtschaftskammers. Terwijl de voorschriften eerder tijdens de lockdown strenger waren in Duitsland dan in Nederland, lijken ze nu juist soepeler. Dat is de ervaring van blauwe bessenteler Harm Valckx, die ook een locatie in Duitsland heeft. “Het vervoer is vrij van registratie, maar een mondkapje is wel verplicht”, vertelt hij, “En waar voorheen zes mensen op een kamer sliepen, slapen er nu drie. We laten alles vooraf controleren door de gemeente en de Landwirtschaftskammer zodat we zeker weten dat we alles goed doen.”
Nu het coronavirus weer oplaait verandert de situatie in Duitsland wel snel. In de Duitse deelstaat Beieren moeten alle medewerkers in de land- en tuinbouw verplicht worden getest op corona. Dit na een forse opleving van corona bij een kwekerij in Mamming, waar 174 Roemeense medewerkers zijn besmet.

Nederland
Ook in Nederland gelden aangepaste meetregelen voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië. Het reisadvies voor deze landen is onlangs aangepast en staat nu op oranje. Dat betekent dat reizigers, die vanuit Roemenië of Bulgarije naar Nederland reizen, dringend wordt geadviseerd om 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Deze maatregel geldt voor iedereen, ook voor Roemeense en Bulgaarse werknemers die in Nederland komen werken. De aanscherping van dit reisadvies is het gevolg van de huidige gezondheidssituatie in relatie tot corona in beide landen.

Is (thuis)quarantaine verplicht?
In Nederland kennen we geen verplichte (thuis)quarantaine die via overheidstoezicht wordt gehandhaafd. Deze maatregel voor landen of regio’s met een oranje reisadvies moet worden gezien als een heel dringend advies. De NFO adviseert er op toe te zien dat de quarantaine in acht wordt genomen.

Wat houdt (thuis)quarantaine precies in?
Het advies gaat ervan uit dat reizigers bij aankomst in Nederland eerst 14 dagen in (thuis)quarantaine gaan en geen contact hebben met andere mensen. Dit om eventuele verspreiding van het coronavirus in Nederland te voorkomen. De (thuis)quarantaine kan na 14 dagen worden beëindigd mits zich geen corona gerelateerde klachten hebben geopenbaard.

Tot wanneer geldt dit aangepaste reisadvies?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Roemenië op 9 juli aangepast, Bulgarije is op 15 juli van code geel in code oranje gewijzigd. Dat is een reactie op de (verslechterende) gezondheidssituatie in de landen. Zodra deze weer verbetert, zo is de verwachting, wordt het reisadvies aangepast en is (thuis)quarantaine niet meer nodig. De Werkgeverslijn houdt de aanpassing van de reisadviezen in de gaten en past de informatie op de site zo nodig aan.

Geldt dit oranje reisadvies voor meer landen?
Naast Roemenië en Bulgarije geldt dit advies ook voor een aantal gebieden in Portugal (regio Lissabon), Spanje (het gewest Segrià in Catalonië en voor de kuststrook van La Mariña-Lugo in Galicië) en Zweden (laatste update werkgeverslijn.nl 23 juli). Kijk voor actuele informatie ook op www.nederlandwereldwijd.nl.

Vertaling van NFO-formulieren Vervoer en Wonen in de maak
Na de versoepeling van de corona-maatregelen per 1 juli ontstaan her en der besmettingshaardjes. Wees gewaarschuwd: het virus is nog niet weg! Houd de regels dus alstublieft in acht.
Om de gezondheidscheck van werknemers en bezoekers, en de reservering en registratie van het vervoer makkelijker te maken, heeft de NFO de formulieren Vervoer en Wonen opgesteld. Deze worden momenteel ook in het Pools en Engels vertaald en het formulier Wonen wordt ingekort tot 1 a4tje.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 juli 2020 - 17:54