Curaçao staat bekend als een echt importland van eigenlijk alle goederen. Het land zelf is vooral sterk in toerisme en een enkele aloë vera-plantage. Ook Hollands fruit is er te vinden, niet in de lokale supermarkten maar wel in de twee Van den Tweel-vestigingen die een Albert Heijn-link hebben. Albert Heijn-franchisenemer Gerard van den Tweel verkocht zijn vestigingen, vandaar de naam.
Fruitteelt-redacteur Marijke van Ossenbruggen was begin maart op Curaçao en bij binnenkomst van de supermarkt is het net of je een Nederlandse Albert Heijn betreedt; een groot deel van het assortiment en de winkelaankleding zijn hetzelfde.
De vestiging in hoofdstad Willemstad (waar ze buiten Hollandse haring verkochten) is een grote supermarkt met een agf-afdeling om door een ringetje te halen. Nederlandse Elstar en Conference waren er tijdens het bezoek van vorige week helaas net even niet. De nieuwe container werd volgens de agf-medewerkster maandag 9 maart weer geleverd, verkoopprijzen waren nog niet bekend.

Verpakte Nederlandse Jonagold.

Wel lagen er nog enkele verpakte Jonagold uit Nederland: 6 stuks voor omgerekend € 3,24.

Red d’Anjou en Bartlett peren.

Qua appels bestond het assortiment met name uit Fuji, Red Delicious en Gala. De Amerikaanse Red d’Anjou-peren werden aangeduid als Perenrood (4,09 p/kg) en de Argentijnse Bartlett peren werden verkocht voor € 3,55 per kg.
De pruimen (ook netjes gelegd in het schap) werden verkocht voor prijzen rond de € 6,50 per kg.

De twee AH-vestigingen zijn de wat luxere supermarkten op het eiland. In het binnenland (soort polderstraatjes) kom je diverse kleine lokale supermarkten tegen, veelal uitgebaat door Aziaten. Het meeste fruit ligt daar ook in de koelvakken, want ondanks de airco is het nog steeds relatief warm binnen. Amerikaanse appels en Chileense peren zijn op veel plekken verkrijgbaar.

Gala appels in een lokale supermarkt.

Voor een zak kleine Gala-appels van 1,36 kg betaalde je omgerekend € 4,58. Grote losse Gala waren bijvoorbeeld te koop voor zo’n € 0,70 per stuk.
Voor wie nu nog zin heeft in chocoladeletters en pepernoten van het Jumbo-merk kon zich daar ook aan tegoed doen. Verder zijn er op het eiland uiteraard diverse soorten tropisch fruit beschikbaar die wij in de Nederlandse supermarkten niet kunnen kopen.

Chocoladeletters in een lokale supermarkt.

Water
Op Curaçao wonen circa 140.000 mensen. Het eiland wordt jaarlijks door zo’n 450.000 toeristen bezocht, waarvan circa een derde afkomstig uit Nederland.
Op het droge, warme en rotsige eiland wordt nog maar weer eens goed duidelijk hoe belangrijk de beschikbaarheid van water is. Gras kennen ze daar eigenlijk niet, en veel bomen en struiken verdrogen door de jaren heen.

Druppelbevloeiing in een aloë vera plantage.

Bijzonder voor het tropische eiland is dat er een goede beschikbaarheid van drinkwater is, gemaakt van zeewater. Het bedrijf Aqualectra past ‘omgekeerde osmose’ toe, waarbij zeewater als het ware wordt gefilterd in zoet water en nog zouter water (wordt teruggeloosd in zee). Wel zou de prijs van drinkwater circa 7 keer hoger liggen dan in Nederland.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 maart 2020 - 19:46