Ze noemt het de lovesongs van de perenbladvlo, Dowen Jocson van de Washington State University, als ze het heeft over trillingen die de perenbladvlo produceert voorafgaand aan de paring. Met ultrasone apparatuur legde ze de geluidsgolven vast. Jocson wil deze gebruiken om de perenbladvlo te verwarren; net zoals feromonen dat doen bij verwarring van fruitmot.
Perenbladvlo voelt alleen trillingen via de plant waarop hij zich bevindt, en niet door lucht overgedragen trillingen. Dat maakt het lastig een goede, in de praktijk toepasbare verwarringstechniek te ontwikkelen. Mannetjes starten met het maken van trillingen met hun vleugels. Een vrouwtje dat zich in de buurt bevindt, kan besluiten hierop te reageren door de trillingen te herhalen. Perenbladvlooien gebruiken ook feromonen, maar de trillingen zijn het meest bepalend.

Eerder onderzoek in de VS, Duitsland en Italië in citrus en de wijnbouw bevestigt de mogelijkheden van ultrasone verwarring, maar tot nu toe is nog geen praktijkmethode ontwikkeld. In Duitsland gaan onderzoekers van het Julius Kühn Instituut in 2020 verder met labonderzoek. Volgend jaar is praktijkonderzoek gepland. Volgens Astrid Eben van het JKI kan het echter nog jaren duren voordat commerciële tests plaats kunnen vinden.
In de VS werd tien jaar geleden al dergelijk onderzoek gegaan naar de Aziatische bladvlo in citrus, maar verder dan labonderzoek kwamen de onderzoekers niet. Ondanks de positieve resultaten in het lab is het lastig en kostbaar de methode succesvol in de praktijk toe te passen.
Italiaans onderzoek kwam het dichtst bij een commercieel bruikbare methode. Na tien jaar labonderzoek werden van 2017 tot 2019 praktijkproeven gedaan om cicaden in een wijngaard met geluidsgolven te verwarren. In 2018 leverde een daling van de cicadenpopulatie van 50% op, maar in 2019 was er nauwelijks effect.

Beluister de geluidstrillingen in een video.

Bron: goodfruit.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 maart 2020 - 19:40