Baywa heeft met diverse onderzoekspartners een proef met zonnepanelen boven een appelaanplant aangelegd en heeft daarmee het eerste Duitse, met zonnepanelen overkapte appelperceel gerealiseerd. De proef omvat 9.100 m2 en is aangelegd op het biologisch fruitbedrijf Nachtwey in het Duitse Gelsdorf.
Doel van dit door de overheid gefinancierde project is om de klimaatbestendigheid van de fruitsector te vergroten, te zorgen voor een veilige en duurzame appelproductie in combinatie met het opwekken van energie.
Tijdens de projectduur van vijf jaar worden de effecten op acht appelsoorten op allerlei gebied onderzocht. Naast zonnepanelen (die een derde van het proefoppervlak beslaan) zijn ook regenfolie en hagelnetten in de proef opgenomen. Er wordt gekeken in hoeverre zonnepanelen de aanplant tegen weersomstandigheden zoals hagel, regen, zonnebrand en vorst beschermen. Ook de invloed van de beperktere lichtinval op de groei van de bomen wordt onderzocht alsook de effecten op gewasbescherming. Uiteraard worden ook de financiële voordelen van het zelf opwekken van energie doorgerekend.

Bron: baywa-re.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 september 2021 - 17:32