Het project Fruit 4.0 heeft precisietechniek in de fruitteelt op de kaart gezet. De afgelopen vijf jaar is veel ervaring opgedaan met allerlei technieken en nu is de praktijk aan zet. Het Kennis op Maat-project ‘Precisiefruitteelt, van onderzoek naar praktijk’ wil deze kennis zo goed mogelijk naar de praktijk overdragen. Tijdens de demomiddag Precisiefruitteelt op Proeftuin Randwijk, op 7 juli, kregen bezoekers een rondleiding langs alle ontwikkelde technieken en konden ze in gesprek met ontwikkelaars en leveranciers over de mogelijkheden voor de praktijk. Fruit 4.0 krijgt een vervolg in het nieuwe Kennis op Maat-project The Next Fruit 4.0.

Dirk de Hoog van WUR vertelde over de verbeteringen die zijn gedaan aan het sensorplatform, waarmee de boomgaard in kaart kan worden gebracht. Bij diverse telers zijn afgelopen periode bloesemopnamen gemaakt. Voordat telers aan de slag kunnen met de camera’s en sensoren moet nog wel gewerkt worden aan de snelheid waarmee de informatie omgezet wordt in taakkaarten. Een sterke wens van telers, die ook meedoen in het Kennis op Maat-project, is dat er een goede stamdetectie komt. Het is nodig dat de positie van de boom exact wordt vastgelegd, zodat behandelingen op basis van taakkaarten nog nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.

Munckhof Fruit Tech Innovators toonde hun enkelrijer spuitmachine met Varimas. De machine spuit  met behulp van gps op basis van taakkaarten die gemaakt zijn met een drone. De gegevens zijn gekoppeld aan Agromanager. Dat maakt de data-uitwisseling eenvoudig en telers kunnen via Agromanager ook tijdens een bespuiting nog bepaalde zaken aanpassen als ze dat willen.

Ook de Pluk-o-trak van Munckhof was aanwezig. Jelle Stappers van Munckhof demonstreerde hoe via de M-connect allerlei data uitgewisseld kan worden met Agromanager. Het begint met het inklokken van de werknemers op de machine, waarna wordt vastgelegd hoe lang wordt geplukt, hoe lang de kistwissels duren en hoeveel vruchten van welke diameter worden geoogst op basis van gps-locatie. Vanaf volgend jaar wordt ook op kleur gemeten, zodat tijdens de oogst gemonitord kan worden of alleen vruchten met voldoende blos worden geoogst.

Dirk-Jan Lutterveld van GoTrack toonde in een demo een trekker met maaier, die onbemand door de boomgaard reed. De route moet één keer worden ingereden, waarna deze eindeloos onbemand kan worden herhaald. Zo nodig kunnen kleine stukjes achteraf worden aangepast door dit opnieuw op te doen. Naast apparatuur voor onbemand rijden levert GoTrack ook een spuitcomputer met control-box.

Ook de HSS-ISA spuit werd getoond. Deze spuit kan, behalve op taakkaart, ook variabel spuiten op basis van de hoeveelheid aanwezig blad. Hierdoor kan op middel worden bespaard. Op de proeftuin wordt deze spuit in een demo vergeleken op de effectiviteit van de schurftbestrijding.

Bert Rijk van Aurea Imaging vertelde over de mogelijkheden die het bedrijf biedt om met dronevluchten groeikracht en bloesem in kaart te brengen. “Er zijn ook telers die de bladverkleuring aan het einde van het seizoen in kaart laten brengen, om zo pear decline vast te stellen en het volgende seizoen gericht kunnen bijmesten”, vertelde Rijk. Hij raadt telers die willen starten met precisietechnieken, maar daarover nog onzeker zijn, aan om dit samen met een adviseur te doen. Voor telers die eerst op proef willen werken met precisietechniek heeft Aurea Imaging ook gps-apparatuur te huur.

Willem Kalle van Fruitconsult en Peter Frans de Jong van WUR praatten de aanwezigen bij over efficiënt watergeven en het gebruik van sensoren. Veel nieuwe sensoren werken op basis van volumemeting. Het percentage vocht in de bodem dat wordt weergegeven varieert per grondsoort en merk. In een proef op Proeftuin Randwijk worden de verschillen tussen diverse merken onderzocht.