Op steeds meer scholen wordt fruit en groenten op vaste dagen gegeten. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van EU-Schoolfruit en Smaaklessen. In 2021 had 63 procent van de ondervraagde scholen één of meerdere vaste fruit- en groentedagen. In 2019 was dat nog 50%. Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma van het schooljaar 2022-2023 ging gisteren van start.

De 15e editie van het programma werd afgetrapt met speciale festiviteiten en door de overhandiging van een kratje schoolfruit aan leerlingen van Christelijke Basisschool De Groen van Prinsterer in Hilversum. Aan het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma doen meer dan 2400 scholen mee. Deze week ontvangen zij allemaal hun eerste gratis levering. Vervolgens krijgen de scholen de komende twintig weken drie dagen per week gratis fruit en groenten. In deze periode  kunnen scholen ook gebruikmaken van het online lesportaal Chef! Hier vinden leerkrachten voor elke groep een startles en andere korte lesactiviteiten over fruit en groenten. Leerkrachten die meer willen doen met educatie rondom gezonde voeding kunnen hier ook de aanvullende Smaaklessen en Smaaklesactiviteiten vinden.

Het eerste schoolfruitprogramma draaide in het schooljaar 2008-2009. “Destijds was het programma nog bekend als SchoolGruiten”, zegt projectleidster Karèn Verhoosel van EU-Schoolfruit. “Er deden toen ongeveer 500 scholen mee. Inmiddels hebben zo’n 7000 schoolvestigingen in het basis- en speciaal onderwijs meegedaan aan het programma! We zien daarbij ook dat de afgelopen 15 jaar steeds meer scholen vaste dagen voor groente en fruit hebben ingesteld.”

Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Het programma wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoer van de regeling. Team Smaaklessen & EU-Schoolfruit, Wageningen University & Research is verantwoordelijk voor de registratie, communicatie en educatie rondom het programma. Het startmoment is een initiatief van het Team Smaaklessen & EU-Schoolfruit en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 8 september 2022 - 16:15