In heel Europa waren fruittelers het afgelopen weekend in de ban van de nachtvorst. In Nederland werd het op de meeste plaatsen in de vroege ochtend van zaterdag 13 april het koudst, met op de meeste plaatsen temperaturen tussen de -1,5 en -2,5 °C op 1,5 m hoogte. Ook in de nacht van zaterdag op zondag kwamen veel fruittelers in actie. Het koudst werd het in beide nachten in het uiterste westen van Noord-Brabant, -3,2 en -3,3 °C. In de fruitteeltgebieden daalde temperatuur het verst in Flevoland en in de kop van Noord-Holland; tot resp. -2.5 en -2.8 °C op zaterdagmorgen.
Voor met name kersentelers was het niet de eerste keer deze maand dat ze een nacht slaap moesten missen om de bloesem te beschermen tegen de lage temperaturen. Ook in de nachten van 4 op 5 april en van 11 op 12 april daalde de temperatuur op sommige plaatsen tot onder het vriespunt.
In de omgeving van Stroe leidde het branden van vuurpotten tot onverwachte situaties. Voorbijgangers roken een brandlucht en zagen rook, waarna ze de brandweer belden. Gelukkig was het loos alarm en kon de brandweer onverrichterzake weer naar huis.

Ook elders in Europa ging veel steenfruittelers aan de slag met vuurpotten, wat soms sprookjesachtige plaatjes opleverde, zoals in Frankrijk.

Maar de vuurpotten leveren niet alleen positieve reacties op. Op Facebook ontstonden ook discussies over de rookvervuiling na het branden van vuurpotten.

In Oostenrijk probeerde een teler zijn appelaanplant met een rookgordijn te beschermen tegen de koude. De rook werd gemaakt door het aansteken van houtsnippers. Het werd afgelopen nacht nog -3°C in Oostenrijk.

Ook in Polen werd het afgelopen nacht nog behoorlijk koud, met plaatselijk temperaturen tot -7,7°C. Met inzet van de vuurpotten in de kersen werd het in de koppen van de kersen bomen niet kouder dan -0,5 tot -1,8°C.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 april 2019 - 20:36