FarmersDefenceForce (FDF) gaat een nieuw boerenprotest organiseren op Wereldvoedseldag woensdag 16 oktober. De actie zal plaatsvinden in de Randstad, maar waar het protest precies zal zijn, was afgelopen dinsdag nog niet bekendgemaakt. “Ondanks het ultimatum dat er ligt, gaat de politiek onvermoeibaar door met het saneren en demotiveren van onze beroepsgroep”, motiveert FDF op haar Facebook-pagina.

Boerenprotest op 1 oktober

Het boerenprotest van dinsdag 1 oktober werd georganiseerd door verschillende partijen, waaronder FDF, onder de naam Agractie. Agractie neemt geen deel aan de organisatie van het nieuwe protest, maar zegt daarover op haar website: “Als andere partijen dat wel doen is dat hun goed recht.”
Afgelopen maandag publiceerde Agractie een open brief aan minister Carola Schouten op haar website. Agractie wil een ministeriële erkenning als belangenbehartiger van de agrarische sector. Ook pleit zij voor regelingen die het gebruik van Nederlandse producten in (semi-)publieke kantines verplicht stellen. Daarnaast wil Agractie budget om de beoogde herwaardering van de Nederlandse landbouw te bereiken. Tot slot wil Agractie in gesprek met de minister en uiterlijk 18 oktober reactie van haar op de gestelde eisen.

Fruittelers in actie

Er waren ook verschillende fruittelers aanwezig op het Malieveld, net als de NFO. Gerard van den Anker: “Er was veel verbroedering tussen de sectoren. De kloof tussen boer en burger moet verkleind worden en de politiek moet de positie van de boer verbeteren. Dergelijke acties helpen bij onze onderhandelingen met de overheid. We zijn positief als boeren en tuinders hun geluid laten horen met publieksvriendelijk acties. We hebben brede steun bij de bevolking en dat moeten we zo houden.”

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 14 oktober 2019 - 14:27