De Duitse import van verse groenten en fruit is in de eerste helft van dit jaar met twaalf procent gedaald. In de eerste zes maanden van 2022 werd 4,22 miljoen ton verse groenten en fruit ingevoerd. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 4,78 miljoen ton, meldt Fruit and Vegetable Facts.

Vooral de Duitse import uit Nederland liet met twintig procent een forse daling zijn. Dat gold zowel voor de import van in Nederland geteelde producten als voor re-export producten.
De daling manifesteert zich bij alle belangrijke Nederlandse importproducten voor Duitsland. Onze oosterburen importeerden dertien procent minder appels en elf procent minder peren vanuit ons land. Bij tomaten en wortelen was de daling nog veel groter; respectievelijk 35 en 41 procent.

Volgens Jan Kees Boon van Fruit and Vegetable Facts gaat het bij de Nederlandse appelexport richting Duitsland vooral om de re-export van appels van veelal het zuidelijk halfrond. “Daarvan was de import in de eerste helft van 2022 veel kleiner, als gevolg waarvan ook de re-export naar Duitsland lager uitviel. De export van Nederlandse appels richting Duitsland is niet zo heel groot in vergelijking tot de re-export. De daling van de Duitse import van peren uit Nederland is wel vooral toe te schrijven aan in Nederland geteelde peren en niet aan re-export peren.”

Marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis geeft aan dat Duitsland ook minder appels importeerde, omdat onze Oosterburen dit voorjaar zelf nog een grotere appelvoorraad hadden. “Op 1 mei was de Duitse appelvoorraad nog bijna een derde hoger dan vorig jaar. De beperktere import van Nederlandse peren kwam door het eenvoudige feit dat er minder Nederlandse peren beschikbaar waren dan een jaar eerder. De totale Nederlandse perenoogst viel in 2021 circa 15 procent lager uit dan in 2020.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 25 augustus 2022 - 16:25