De afgelopen jaren is het frambozenareaal in de Spaanse regio Huelva verdubbeld van 1.756 ha in 2015 naar 2.433 ha in 2018. De toename gaat ten koste van het areaal citrus en kaki. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw van Andalusië.
Ook in andere landen in de regio, zoals Marokko en Portugal, is het frambozenareaal gestegen, wat sinds november een prijsdrukkend effect heeft gehad. Gemiddeld lag de frambozenprijs in de periode van week 36 tot en met week 50 op € 5,21 per kg. Dat is de laagste prijs van de afgelopen jaren.
In september startte de oogst met minder volume en hogere prijzen dan in 2018, maar in november kwam er zoveel product op de markt dat de prijzen sindsdien ruim onder de prijzen van een jaar geleden liggen. De productiestijging nam tot medio december toe, waardoor de prijzen laag bleven. Naar schatting zijn er in november 50 procent meer frambozen verhandeld dan in november 2018. De toename van de productie is naast areaaluitbreiding ook het gevolg van de introductie van doordragende rassen, waardoor telers drie oogsten per jaar kunnen realiseren. Alleen in de zomermaanden oogsten ze geen frambozen.
Bron: agrodiariohuelva.es

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 januari 2020 - 19:15