Een pasta waarvan de geur vergelijkbaar is met die van 1.000 bloemen op 1 locatie. Zo omschrijft de Amerikaanse leverancier Chris Nobbs de pasta die hij verkoopt aan kersentelers die de bestuiving in hun boomgaard willen verbeteren. De pasta wordt geleverd in kittubes en met een kitspuit op de stam van de bomen aangebracht.
Nobbs levert het product, onder de naam Pollinat Pro, sinds acht jaar aan kersentelers in Washington. De resultaten zijn wisselend en doorgaans beter als de natuurlijke omstandigheden voor bestuiving te wensen overlaten.
Kersenteler Eric Johnson gebruikte Pollinate Pro twee seizoenen met wisselende resultaten. In 2016 hadden de behandelde blokken met kersen een betere vruchtzetting en productie. In 2017 paste hij het middel niet toe. Ondanks dat de bloeiomstandigheden niet ideaal waren in 2018, gaf de toepassing van Pollinate Pro geen eenduidige resultaten.
Een andere teler gebruikte het product onder ideale bloeiomstandigheden en zag weinig verschil met de niet-behandelde blokken. Nobbs zegt zich te herkennen in de praktijkresultaten: “Ons product werkt het beste onder slechte bloeiomstandigheden”.
Pollinate Pro werkt op basis van kairomonen, vergelijkbaar met feromonen, maar dan als lokstof tussen twee verschillende organismen, zoals bijen en bloemen. De pasta blijft langer zitten dan een bespuiting met dit product en heeft een werking van zes tot acht weken. Eén tube, à 50 dollar, is voldoende voor de voorgeschreven 300 druppels per acres (=0,4 ha).
Nobbs importeert Pollinate Pro vanuit Frankrijk en is inmiddels in gesprek met een distributeur in Polen om zo ook de rest van Europa te bereiken.

Bron: goofruit.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 maart 2019 - 16:27