Het wordt een steeds grotere uitdaging om blauwe bessen te telen met de toegestane spuittechniek, beschikbare gewasbeschermingsmiddelen en betaalbare arbeid. Dat vertelde blauwe bessenteler Thim van den Berg tijdens de zomeravond-ledenbijeenkomst van de LLTB-sectorgroep Fruitteelt en NFO-kring Limburg. Fruittelers, hun partners en bedrijfsopvolgers kwamen op dinsdag 17 augustus samen bij Plantage Blankwater in Swalmen.

De familie Van den Berg gaf de aanwezigen een rondleiding over hun bedrijf; een blauwe bessenplantage met lunchcafé Plantage Blankwater. Thim van den Berg vertelde het eerlijke verhaal over de teelt van de blauwe bes. Naast de steeds grotere uitdagingen in de teelt wordt ook het plukken lastiger. Dit vanwege de beperkte beschikbaarheid van arbeidskrachten en het beloningsstelsel dat in Nederland wordt gehanteerd. Hoewel ons land qua kennis vooroploopt, hebben andere landen op deze punten toch een voordeel.

Laura van den Berg vertelde de aanwezigen over het ontstaan van de winkel, het terras en andere activiteiten die op Plantage Blankwater plaatsvinden. De gastvrije en gezellige inrichting zorgde ervoor dat het terras vorig jaar tweede werd in de competitie voor ‘Beste terras van Remunj’. Een inspirerend verhaal over wat er allemaal nog meer mogelijk is in onze veelzijdige sector.

De zomeravond-ledenbijeenkomst werd afgesloten met een barbecue en een drankje. De LLTB-sectorgroep Fruitteelt en NFO-kring Limburg kijken terug op een geslaagde, informatieve en gezellige bijeenkomst. “Het was een inspirerende avond”, zegt Eric Huids, voorzitter van de NFO-kring Limburg. “We hebben kennis genomen van eigentijdse invullingen van en oplossingen voor uitdagingen op het gebied van arbeid, huisvesting en gewasbescherming. Mooi was ook om te zien hoe professioneel de verbredingstak van Plantage Blankwater is opgezet.”

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 augustus 2021 - 13:34