Het kabinet heeft maandag een harde lockdown afgekondigd die tot en met zeker dinsdag 19 januari zal gelden. Het betreft hoofdzakelijk maatregelen die de detailhandel, scholen en bijeenkomsten treffen. Fruitteelt bedrijfsactiviteiten kunnen doorgaan binnen het coronaprotocol. De NFO adviseert om dit protocol goed te blijven volgen.
De NFO krijgt veel vragen over het al dan niet sluiten van de Europese binnengrenzen. De NFO houdt dit via de taskforce arbeid nauwlettend in de gaten. Op dit moment is er geen enkele indicatie dat grenzen worden gesloten. Werkgevers die extra zekerheid willen over werknemers die uit andere Europese landen naar Nederland reizen kunnen hun werknemers een werkgeversverklaring toesturen. Hierin staat dat de werknemer gaat werken in de voedselketen en zodoende deel uitmaakt van een cruciale beroepsgroep.
Voor een dergelijke werkgeversverklaring bestaat geen formeel document. Om leden tegemoet te komen heeft de NFO een format voor een dergelijke verklaring opgesteld. Deze in beschikbaar in het Nederlands, Duits, Pools, Engels, Bulgaars, Roemeens en Hongaars en is te vinden op nfofruit.nl/coronavirus.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 15 december 2020 - 15:05