Glyfosaat veroorzaakt geen veranderingen in het DNA bij de voorplanting (niet mutageen), is niet kankerverwekkend en niet giftig voor de organen, ook niet bij herhaalde blootstelling. Dat blijkt uit een nieuwe beoordeling van het 11.000 pagina’s tellende dossier voor de toelating van glyfosaat.
Op verzoek  van de Europese Commissie beoordeelde het Ctgb het afgelopen jaar, samen met collega’s uit Hongarije, Frankrijk en Zweden, het dossier voor de hernieuwde goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat. De vier organisaties, verenigd in de Assessment Group on Glyphosate (AGG) stuurden hun bevindingen op 15 juni naar de Europese organisaties EFSA en ECHA. Deze zijn aansluitend verantwoordelijk voor een publieke consultatie, een consultatie bij de andere Europese beoordelingsautoriteiten en uiteindelijk een EFSA-advies aan de ministers in de landbouwraad (SCoPAFF).
Het beoordelingsproces startte in december 2019 met als doel voor het verlopen van de toelating in december 2022 een overwogen besluit te kunnen nemen over verlenging van de toelating.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 17 juni 2021 - 16:17