Bedrijven in de fruitteelt zijn de laatste jaren steeds groter en diverser geworden. De behoefte aan personeel is meegegroeid. Wat daarbij opvalt, is dat naast de seizoensarbeiders, de zoekvraag breder is geworden. Je hebt niet alleen mensen nodig die verstand hebben van het product en groen onderlegd zijn, maar ook specialisten op het gebied van techniek, data, logistiek, commercie en marketing. Veel mensen buiten de sector weten dat niet. Het is goed om daarmee rekening te houden als je medewerkers zoekt.

Basis op orde
Voor werkgevers is het belangrijk om een goede naam te hebben. Agrarische bedrijven trekken vaak medewerkers aan uit de eigen regio. Nogal wat vacatures worden ingevuld via het eigen netwerk. Jouw medewerkers kunnen weer andere medewerkers aandragen. Ze zijn de belangrijkste ambassadeurs van jouw bedrijf!
Als je besluit om een vacature te plaatsen dan moet je eerst je website en eventuele social media-accounts op orde hebben. Als een sollicitant jouw vacature ziet, gaat hij direct googelen om te zien wat hij over je bedrijf kan vinden.

Tevreden medewerkers
Het boeien en binden van medewerkers blijft een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven net zoals het imago van de sector. Hoe hou je medewerkers tevreden? Dat kan op allerlei manieren. Bij seizoensarbeiders zijn huisvesting, goede arbeidsvoorwaarden en een fijne werkomgeving leidend. Voor alle medewerkers begint tevredenheid met een goed inwerkprogramma, maar ook zaken als heldere communicatie, ontwikkelmogelijkheden, aandacht, interesse en een open sfeer.

Stapje extra
Als goed werkgever doe je nog een stapje extra. Het aanbieden van scholing en ontwikkelingsmogelijkheden is een belangrijke reden waarom medewerkers voor jou als werkgever kiezen. Probeer je personeel te motiveren met de juiste aandacht. Als jij kunt luisteren naar je werknemer en er oprecht iets mee probeert te doen, kom je al een heel eind. Met onderlinge waardering en respect bouw je aan een duurzame werkrelatie.

Daar zijn de sector, de werkgever én werknemer bij gebaat.
Wil je eens in gesprek over deze onderwerpen, neem dan contact op met de scholingsconsulent van de NFO, Jeannet Mulder. Deze gesprekken zijn kosteloos.

Scholingsconsulent NFO
Jeannet Mulder
E-mail: jmulder@nfofruit.nl
Mobiel: (06) 10 21 65 33

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 september 2022 - 16:48