Telers en supermarkten staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat over de compensatie van de meerkosten voor PlanetProof. Greenpeace presenteerde deze week de resultaten van haar enquête onder telers en supermarkten. “Met dit rapport bevestigt Greenpeace wat onze leden ervaren en wat ook middels Kamervragen in de Tweede Kamer aan bod is geweest én wat door vertegenwoordigers uit de handel wordt bevestigt: er komt geen meerprijs voor PlanetProof-gecertificeerd product”, concludeert NFO-voorzitter Gerard van den Anker.
Greenpeace besluit haar rapport met een rijtje eisen aan supermarkten en de overheid. Zo eist Greenpeace van supermarkten dat zij in gesprek gaan met de telers over het verschil van mening en dat zij telers een reële meerprijs moeten bieden. Daarnaast worden supermarkten geacht dezelfde eisen aan buitenlands product te stellen.

Op de vraag van Fruitteelt op welke manier Greenpeace deze eisen gaat bekrachtigen antwoordt woordvoerster Hilde Anna de Vries: “We hebben in ons rapport onze eis voorgelegd aan supermarkten om aan de bak te gaan en telers een reële meerprijs te betalen. Daarvoor zijn verschillende gesprekken gevoerd met supermarkten. De vraag op dit moment is: wat gaan supermarkten doen?”
In hoeverre supermarkten onder de indruk zijn van de woorden in dit rapport is maar zeer de vraag. De vraag waarom Greenpeace supermarkten niet op dezelfde manier onder druk zet als destijds vóór invoering van PlanetProof, antwoordt De Vries: “Voor nu houden we de reacties nauwlettend in de gaten. Op dit moment doen we nog geen uitspraken over mogelijke vervolgstappen.”

Binnen de fruitsector heeft niet iedereen het geduld meer om die reactie af te wachten. “We zien de eerste telers al opzeggen. Telers kunnen de middelen heel goed gebruiken voor andere zaken binnen hun bedrijf dan voor administratieve verplichtingen en regelzucht”, aldus Van den Anker.

Klik hier voor het rapport.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 27 augustus 2020 - 16:51