De schade van de storm die gisteren over ons land trok lijkt voor de meeste perentelers mee te vallen, hoewel  plaatselijk soms veel peren zijn afgewaaid. Het beeld is dat op de meeste percelen de schade beperkt is gebleven, maar dat sommige telers toch flinke verliezen moeten incasseren. Terwijl de meeste schade in het zuidwesten verwacht werd, komen ook uit het midden van het land berichten van afgewaaide peren.
Voorzitter van de NFO-productgroep Peer Arold van Zee uit Driewegen teelt zijn peren aan V-hagen en heeft weinig last van de storm gehad. Wat hij hoort van collega’s is dat vooral percelen met lang hout en jonge percelen het het zwaarst te verduren hebben gehad. NFO-voorzitter van de kring Zeeland Olav Kavelaars uit Zevenbergschenhoek bevestigt deze geluiden. Zelf liep ook zijn bedrijf weinig schade op. “We hebben op een groot deel van het bedrijf hagelnetten en bij ons was de wind toch weer minder als in het Zeeuwse”, aldus Kavelaars.
Noord-Holland lijkt dit keer gespaard te zijn van grote schades. Bestuurder van de NFO-kring Noord Nederland Luciën Slippens uit Zwaagdijk ziet aan de kopeinden wel wat peren onder de bomen liggen, maar verder is de schade beperkt. “Laten we zeggen dat er één peer per boom is afgewaaid. Dat is in elk geval veel minder dan de schade die we vorig jaar hadden”, stelt Slippens.
Hoeveel schuurschade er is op de diverse percelen is nu nog moeilijk te zeggen.

De hoofdfoto is afkomstig uit een app-groep in het Zuidwesten van het land. De teler schat het percentage afgevallen peren op 10%.Zie ook enkele berichten op Facebook en Twitter. Uit berichten op social media blijkt overigens dat ook in het midden van het land op diverse percelen behoorlijk veel peren zijn afgewaaid.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 27 augustus 2020 - 16:50