Groenleven gaat de komende jaren onderzoeken of het mogelijk is kersenteelt te combineren met zonnepanelen. Afgelopen weken zijn boven een kersenperceel bij Gijsbert Hakkert in Enspijk verschillende soorten zonnepanelen geïnstalleerd. “Na een aantal succesvolle proefjaren met semi-transparante zonnepanelen boven zachtfruit, hopen we dat deze dubbelfunctie ook gaat werken met kersenteelt.”, vertelt Gerjan Wubs van Groenleven.

Naast de half-transparante zonnepanelen, die in eerdere opstellingen boven onder andere zachtfruit, ook zijn getest, worden nu ook panelen van de Zwitserse start-up Insolight meegenomen. De zonnecellen in de glasplaat als een soort kleppen gemonteerd, die afhankelijk van de lichtbehoefte van de bomen meer of minder open gezet kunnen worden. Deze ‘high-tech’-panelen zijn een echte noviteit en de praktijk zal moeten uitwijzen of deze duurdere panelen, rendabel kunnen zijn in de kersenteelt.

De rassen die op het bedrijf van Hakkert onder zonnepanelen staan zijn Regina, Karina, Canada Giant en Sweet Early. Anders dan bij eerdere opstellingen boven zachtfruit liggen de panelen boven de kersen aaneengesloten en komt er tussen de panelen hagelnetten.
Studenten van de Fruit Tech Campus zullen de metingen aan de kersen gaan uitvoeren. Volgend jaar hoopt Groenleven de eerste resultaten te behalen. De proef blijft nog 4 tot 5 jaar doorlopen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 22 september 2022 - 16:20