De Belgische nieuwssite Knack deed uitgebreid onderzoek naar de ‘onderwereld’ van illegale gewasbeschermingsmiddelen die door Europa gedistribueerd worden, veelal vanuit China. Rien van Diesen, expert inzake handel in illegale gewasbeschermingsmiddelen bij Europol: “In China koop je producten voor 15 tot 20 euro per liter, in Europa verkoop je ze voor 80 tot 100 euro. Breng je je transport- en verpakkingskosten mee in rekening, dan maak je 50 euro winst per liter. Als je dan 160 ton verscheept in één contract, haal je 8 miljoen euro binnen. Voor criminelen is dit een heel lucratieve business.”
Dat de winstmarges op illegale pesticiden zo hoog zijn, komt deels doordat de markt in legale gewasbeschermingsmiddelen zo strikt gereguleerd is. Een nieuw middel op de markt brengen is zoals bekend een lang en duur proces.
Volgens het consultancybedrijf Phillips McDougall is de markt van gewasbeschermingsmiddelen in Europa (de EU plus Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) goed voor 11 miljard euro. Naar schatting 10 procent daarvan is illegaal. Uiteraard zijn illegale activiteiten per definitie moeilijk te becijferen, maar het is een schatting die in de meeste internationale rapporten over illegale pesticiden opduikt.

Wees gewaarschuwd
Doordat namaakproducten niet getest zijn, weet je gewoon niet wat erin zit. Misschien is het alleen maar water en zeep, maar het kan evengoed een giftig goedje zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat oogsten compleet vernield worden omdat landbouwers illegale of namaakpesticiden gebruikten.
Hoe kunnen agrarisch ondernemers nu weten dat ze geen illegale middelen aankopen? Volgens Peter Jaeken van de Belgische Vereniging van de Gewasbeschermingsmiddelenindustrie Phytofar zijn er twee eenvoudige regels. “Ken je leverancier. Als je van een betrouwbare bron koopt, kan je wanneer het toch fout zou gaan, die bron ook aansprakelijk stellen. De andere regel gaat niet alleen op voor gewasbeschermingsmiddelen: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Als je supergoedkoop kan inkopen, dan moet je je vragen stellen”, benadrukt hij.

Voor Nederlandse telers geldt: meldt verdenkingen van criminaliteit altijd direct aan de divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit mag anoniem.

Klik hier om het hele artikel terug te lezen, dat kan na gratis registratie