De handel in namaak-en illegale gewasbeschermingsmiddelen groeit mondiaal en ook in Europa. Het European Crop Protection Association schat dat circa 14% van de markt voor gewasbeschermingsmiddelen bestaat uit illegale of namaakproducten. Dat is niet alleen een probleem voor de bedrijven wiens producten worden nagemaakt, maar betekent ook een groot gezondheids- en milieurisico.
Bayer heeft op haar website op een rijtje gezet hoe gebruikers illegale middelen kunnen herkennen. Ook ontwikkelde de fabrikant de CapSeal om eenvoudig namaakproducten van originele gewasbeschermingsmiddelen te onderscheiden. Elke CapSeal bevat een unieke QR-code die met een speciale app kan worden gescand en gecontroleerd.
Bayer adviseert:
1/ Koop gewasbeschermingsproducten/zaden uitsluitend bij een bekende en betrouwbare dealer en nooit op de ‘zwarte markt’ (bijvoorbeeld rechtstreeks uit een vrachtwagen of van een andere niet-erkende dealer).
2/ Vraag een correcte en volledige factuur, met daarop de naam van de gekochte producten/rassen.
3/ Wees argwanend indien producten of rassen worden aangeboden voor een ongebruikelijk lage prijs of met buitenlandse etikettering.
4/ Controleer of de fles/verpakking op het moment van aankoop nog op de oorspronkelijke wijze is verzegeld. De veiligheidskenmerken moeten volledig zijn en de CapSeal nog in tact.
5/ Scan de QR-code op de CapSeal met de Bayer CapSeal-app om de authenticiteit te controleren.

Meld verdenkingen van criminaliteit overigens altijd direct aan de divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit mag anoniem.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 maart 2019 - 14:32