Vanaf vandaag gelden er in heel Italië beperkende maatregelen om de opmars van het coronavirus te beperken. De maatregelen golden sinds afgelopen weekend al voor Lombardije en 14 noordelijk gelegen provincies. Premier Giuseppe Conte adviseert de inwoners zoveel mogelijk thuis te blijven, maar winkels mogen nog gewoon open zijn en het openbaar vervoer functioneert ook nog. Vervoer van goederen in en uit het risicogebied is ook nog steeds toegestaan, al gelden voor chauffeurs wel strikte maatregelen voor het laden en lossen. De maatregelen gelden voorlopig tot 3 april.
Niet duidelijk is in hoeverre de maatregelen van invloed zijn op de handel in appels en peren. Vorige week nog meldden Duitse media dat Italië juist extra appels leverde vanwege de grote Duitse vraag. Ondanks dat Italië normaal een perenexporterend land is, betrok het de afgelopen weken peren uit Spanje, vanwege de kleine Italiaanse oogst. Of deze handel nog steeds doorloopt, is niet duidelijk.
Of Nederlandse exporteurs gedupeerd worden vanwege de aangescherpte maatregelen, is eveneens onbekend. Bij het GroentenFruit Huis waren tot vandaag geen verhalen bekend van bedrijven die in de problemen zijn gekomen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 maart 2020 - 19:39