Van rassendemo’s tot snoeiproeven en fundamenteel onderzoek tot het testen van de nieuwste technieken. Proeftuin Randwijk is van alle markten thuis. Gisteren en vandaag zette de proeftuin de deuren open voor publiek. In totaal driehonderd bezoekers lieten zich bijpraten over het onderzoek dat op de proeftuin plaatsvindt. Vanwege de huidige coronamaatregelen was gekozen voor een opzet met vier momenten met rondleidingen langs de grootfruitproeven en één rondleiding voor het kleinfruitonderzoek.
Al lopende over de proeftuin bleek dat er nog veel meer onderzoek plaatsvindt dan er tijdens een drie uur durende rondleiding kon worden toegelicht. De komende tijd zullen we u in diverse berichten en artikelen verslag doen van de open dagen op Proeftuin Randwijk. In deze nieuwsbrief een eerste verslagje van de schurftproef die dit jaar is uitgevoerd.

Fruitconsult en CAF kijken in deze proef gezamenlijk naar mogelijkheden om de schurftbestrijding ook naar de toekomst toe werkbaar te houden. “We verwachten dat één op de drie middelen in de toekomst problemen krijgt met de toelating”, verwoordde Aryan van Toorn van CAF de noodzaak van dit onderzoek. In de proef is gekeken naar de meerwaarde van toevoegingen, zoals uitvloeiers en biostimulanten en de gevolgen van het beperkter inzetten van captan en dithianon. Lees verder onder de foto.

Stijn van Laer van Fruitconsult nam de bezoekers mee het proefperceel in om de resultaten te bekijken. Het onbehandelde object in de Jonagold-aanplant was duidelijk herkenbaar. Een jaar als het huidige is natuurlijk een uitgelezen jaar om een schurftproef te doen. Opvallend is dat het ‘fruitvooruit biologisch’ middel in combinatie met Soriale een vrij goed resultaat gaf. De verwachting is dat dit nieuwe middel binnen een paar jaar een toelating krijgt. “Ik vind de werking echt heel goed, maar je moet er wel bij bedenken dat we op de proeftuin telkens in staat waren binnen drie uren te reageren. Met biologische middelen is het belangrijk om heel snel te kunnen reageren. In de praktijk zal dit niet haalbaar zijn”, plaatste Van Laer als kanttekening.
In de proef is ook de effectiviteit van het spuiten op basis van sensoren bekeken. Hiervoor is gebruik gemaakt van de H.S.S. I.S.A.. “We wilden graag weten hoe goed we kunnen vertrouwen op deze techniek. Daarom hebben we een deel met sensoren aan en een deel met de sensoren uit gespoten. Het resultaat was gelijk, dus heel positief”, aldus Van Laer.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 19 augustus 2021 - 16:40