De Italiaanse belangenorganisatie OI Pera maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de perensector in Emilia-Romagna, hét perengebied van Italië. In een persbericht maakt de organisatie bekend dat de situatie binnen de sector ook dit jaar erg zorgelijk is.
Vorig jaar waren de productie en kwaliteit vanwege aantasting van de bruingemarmerde schildwants en een nieuwe schimmelziekte die bruine vlekken op de peren veroorzaakt dramatisch. Maar ook dit jaar zijn er veel tegenslagen. De productie zal waarschijnlijk wel op de voorspelde waarden uitkomen, maar er is veel verruwing vanwege nachtvorst tijdens de bloei en ook de hoge temperaturen in augustus zorgen voor veel schimmelaantasting. De verwachting is dat de kwaliteit van Abate Fetel dit jaar erg laag zal zijn.

In opdracht van OI Pera wordt al een aantal jaren onderzoek gedaan naar bestrijdingsmogelijkheden van de bruingemarmerde schildwants en de veroorzaker van de bruine vlekken op de peren. Geïntegreerde bestrijding is een belangrijk doel, vindt OI Pera-voorzitter Gianni Amidei, maar er moeten wel middelen beschikbaar blijven om in geval van nood in te kunnen zetten. “Zonder toelating van middelen, zullen we vrijstellingen moeten blijven aanvragen”, aldus Amidei. Ook pleit hij voor financiële steun aan de getroffen telers.
Een positieve kant van de crisis is dat er meer samenwerking is binnen de sector; zowel tussen telers onderling al tussen teelt en onderzoek.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 september 2020 - 15:49