De Nederlandse oogst van appels en peren zal dit jaar naar verwachting kleiner zijn dan vorig jaar. De oogstraming komt uit op 207 miljoen kilo appels en 341 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis van de werkgroep oogstraming.
Vergeleken met vorig jaar zal de totale appeloogst in 2023 door minder areaal en een lagere productie aan de bomen zo’n 12 procent lager uitvallen. De lagere productie komt onder andere voor rekening van de appelbloesemkever waardoor een deel van de bloemen niet uitgroeit tot vruchten. Elstar is met een aandeel van 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt gerekend op een oogst van 82 miljoen kilo Elstar, 8 procent lager dan vorig jaar. Voor het tweede ras in Nederland, Jonagold (incl. Jonagored), wordt uitgegaan van 50 miljoen kilo. Hierna zijn Kanzi en Rode Boskoop de meest geoogste rassen.

De oogst van Conference, goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 263 miljoen kilo. Dit is 2 procent minder dan in 2022. De Conference-peer heeft dit jaar weer volop zijn karakteristieke bronskleur. Op afstand volgen Doyenné du Comice en Beurré Alexander Lucas als meest geteelde perenrassen, waarbij wordt gerekend op 22 miljoen kilo en 20 miljoen kilo. De oogst van Xenia (13 miljoen kilo) en Migo (8 miljoen kilo) valt naar verwachting groter uit dan een jaar terug.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 juli 2023 - 16:55