In Nederland is dat hét thema bij de verkiezingen. “In Brussel speelt het ook nog steeds, er is best wat wetgeving vanuit Brussel gekomen zoals in het transport”, zegt Jan Huitema, VVD-lid van het Europees Parlement uit tijdens de ALV van NFO-Kring Midden Nederland van 28 februari. Hij ging met de NFO-leden in gesprek over het Europees Parlement en de kansen en bedreigingen voor Nederland op de Europese markt.
“Nederland kan het klimaatbeleid niet alleen oplossen. Dit kabinet heeft met die 49% in een heel vooruitstrevend doel gesteld. Andere landen hebben ook doelen gesteld, maar het stagneert eigenlijk een beetje. Het blijft een belangrijk thema. Iedereen is het erover eens dat we er iets mee moeten maar wie steekt als eerste zijn hoofd boven het maaiveld uit.
Het is een moeilijke discussie en het zal altijd geld kosten. We moeten niet gekke henkie willen zijn en er als enige mee doorgaan.”
Een boom legt per jaar 20kg CO2 vast in de bodem. Uit de zaal werd opgemerkt dat de vleesproductie drastisch naar beneden moet voor de klimaatproblematiek, maar als fruitsector zou je ook op de positieve kant kunnen inspelen en iedere dag zeggen hoeveel bomen we wel niet hebben om CO2 vast te houden. Huitema: “In de EU heb ik er ook voor gepleit om daarvoor beloond te worden, maar daar heeft Nederland nog niks mee gedaan. Grasland, fruitteelt daar zou je veel mee kunnen winnen. Er zijn al landen zoals Oostenrijk die een prijs geven op de hoeveelheid CO2 die wordt vastgelegd in de bodem.”
In Fruitteelt 6 volgt een artikel over het bezoek van Huitema. Ook leest u dan meer over de reorganisatie van NFO-Kring Midden-Nederland.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 maart 2019 - 14:49