Telers in de zuidelijke helft van het land hadden het afgelopen weekend opnieuw te maken met nachtvorst. Een koudefront dat vanuit België in noordelijke richting schoof zorgde ervoor dat de temperatuur op veel Brabantse en Zeeuwse fruitteeltbedrijven opnieuw onder het vriespunt dook.
Jan van Dillen van Van Wesemael over de situatie in de Zak van Zuid-Beveland: “De nacht van vrijdag op zaterdag was het koudst. Om half twaalf zakte de temperatuur al naar -1°C en het bleef gedurende de hele nacht zou koud.” Tonnie van Kessel van AgroBuren hoorde van enkele Brabantse telers die nog hebben beregend. “Het was net op het randje. Gedurende één of twee uur ging de temperatuur een graad onder nul, maar later kwam er bewolking.”

Beide adviseurs schatten in dat de nachtvorst van het afgelopen weekend niet veel schade heeft toegevoegd aan de eerdere schade die was ontstaan. “De eerdere nachtvorst van 19 april heeft best wat schade in peer veroorzaakt. Ook een enkele topbloem in de Jonagold en Elstar is geraakt”, ziet Van Dillen op de bedrijven. Bas Westmaas van CZAV ziet eenzelfde soort beeld, hoewel dit van bedrijf tot bedrijf verschilt. Op sommige percelen kost het bij appel moeite om goede clusters te vinden, terwijl op andere percelen alleen de topbloemen van Jonagold zijn geraakt. Het beeld bij Elstar is beter. Ook ziet hij dat de eerder geraakte vruchtjes bij de peren nu van lichtbruin naar donkerbruin kleuren, waardoor het lastig te zien is op welk moment de schade is ontstaan.

Ondanks de nachtvorsten maken de adviseurs zich meer zorgen over de koude bloeiomstandigheden dan over de door nachtvorst ontstane schade. De lange, uitputtende bloei, met name bij peer, zorgt ervoor dat veel clusters matig in het blad staan. Ook zien Van Dillen en Van Kessel beduidend meer pseudomonas dan andere jaren. Bij Lucas en Xenia is het bekend dat deze rassen wat gevoeliger zijn, maar juist bij Conference valt de aanwezigheid van pseudomonas dit jaar op.

De bomen snakken naar warmere omstandigheden, maar zullen daar nog tot aanstaand weekend op moeten wachten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 mei 2021 - 16:58