Hoe zorg ik dat mijn bedrijf zo goed mogelijk kan door draaien en hoe zorg ik dat ik voldoe aan alle voorschriften rondom het coronavirus? Voor veel ondernemers is het best even een puzzel om na te gaan wat wel en niet mag. Stigas heeft op stigas.nl alle maatregelen en veel gestelde vragen door werkgevers op een rij gezet.

Afstand houden en hygiënemaatregelen
Belangrijkste richtlijn is dat het houden van een onderlinge afstand van 1,5 m altijd wordt nageleefd. Daarnaast gelden de gebruikelijke hygiënemaatregelen. Zorg dat medewerkers regelmatig hun handen kunnen wassen met zeep en dat voor het afdrogen papieren doekjes beschikbaar zijn. Waar veel bedrijven ook gebruik van maken zijn de dispensers met desinfectiemiddel. Deze zijn momenteel echter slecht verkrijgbaar.
Bij het gebruik van zakdoeken, moeten papieren zakdoekjes gebruiken worden en deze moeten direct na gebruik weggegooid worden.
Stigas heeft een duidelijke poster opgesteld waar met infographics wordt uitgelegd hoe je jezelf en andere kunt beschermen tegen het coronavirus. De poster is op stigas.nl ook beschikbaar in het Pools, Engels, Roemeens, Russisch en Bulgaars. Klik hier om de Nederlandse poster te downloaden.
Bij werkzaamheden waarbij medewerkers noodzakelijk dichtbij elkaar staan, zoals aan de afraapbanden van de sorteermachine kunnen tussenschotjes geplaatst worden, bekijk ook de video. Om te zorgen dat deze tussenschotten goed schoon blijven moeten deze regelmatig schoon gemaakt worden met bijvoorbeeld desinfectiemiddel Virkon-S.
Pauzeren de medewerkers in één ruimte? Laat ze dan in aparte groepen pauzeren en met 1,5 m onderlinge afstand. Deze afstand geldt natuurlijk ook in de rij voor het koffieautomaat.

Noodplan en medewerkers naar huis sturen
Medewerkers met lichte gezondheidsklachten, zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging (38°C) moeten thuis blijven. Dit geldt ook als één van de gezinsleden van de medewerker lichte koorts heeft. Dit is een richtlijn van de overheid.
Laat uw medewerkers waar mogelijk thuis werken. Is dat niet mogelijk, dan kunt u misschien een beroep doen op de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Op stigas.nl vindt u onderaan het onderdeel ‘veel gestelde vragen’ ook een noodplan waarmee u in kaart kunt brengen wie voor welke werkzaamheden vervangen kan worden. Communiceer dit plan ook met uw medewerkers.

 

Oproep

Zowel NFO als Stigas zijn nieuwsgierig naar oplossingen die fruittelers zelf bedacht hebben voor maatregelen rondom het coronavirus. Heeft u een creatieve oplossing bedacht? Mail deze dan naar info@nfofruit.nl en info@stigas.nl

Dit bericht is geplaatst op donderdag 26 maart 2020 - 15:06