Het wegvallen van middelen maakt de onkruidbestrijding er niet makkelijker op. Maar er zijn wel steeds meer mechanische alternatieven voor onkruidbestrijding. Wat dacht u bijvoorbeeld van de autonome elektrische onkruidbestrijdingsrobot, met name inzetbaar voor in de vruchtboomkwekerij of andere smalle teelten. Klik hier voor een filmpje van een gebruiker. Het Franse Naïo Technologies ontwikkelde een elektrische vierwielaangedreven robot voor mechanische onkruidbestrijding. De kleine afmetingen (40 cm breed, 100 cm lang en 60 cm hoog) maken de volledig autonome OZ Weeding Robot bruikbaar in de vruchtboomkwekerij. Zonder werktuig weegt de robot 110 kg; afhankelijk van het werktuig komt daar 40 kg bij.
Naïo Technologies levert onder andere een schoffel – werkbreedte 40 tot 60 cm – en een wiedeg – werkbreedte 40 tot 80 cm – voor tussen de rijen. De onkruidborstel kan 3 tot 5 cm ver in de rij onkruid borstelen. De maximale snelheid is 1,3 km/uur. De OZ is ook bruikbaar als transportmiddel (maximumlast 90 kg) en kan een smalle kar van de fabrikant trekken (maximaal trekgewicht 300 kg). De batterijduur bij onkruidbestrijding is drie uur (loodaccu) en vier tot tien uur met een lithiumaccu.

Met de afstandsbediening kan de robot aan het begin van het te behandelen perceel worden gezet. Vervolgens moet het aantal rijen, de rijlengte en rijafstand worden ingevoerd. Daarna doet de robot het werk alleen en stuurt hij een bericht als het werk af is. Om te kunnen keren moet de wendakker minimaal 2,5 m breed zijn. Omdat de OZ Weeding Robot werkt met camera’s, moeten de bomen in het blad zitten om autonoom te kunnen rijden.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 februari 2019 - 16:08