Sinds de Russische boycot zijn er geen nieuwe exportmarkten voor Italiaanse appels meer geopend. Het frustreert Italiaanse appeltelers dat de Italiaanse overheid zo laks reageert op verzoeken tot uitbreiding van de exportmarkten. Overkoepelende producentenorganisatie Assomela, dat 80% van de Italiaanse appelproductie vertegenwoordigt, zegt dat er al jaren hard gewerkt wordt aan nieuwe afzetmogelijkheden in onder andere Vietnam, Taiwan en Thailand, maar dat alles stil staat, omdat het de overheid niet lijkt te interesseren.
De afzet naar Noord-Afrikaanse landen, waar Italiƫ vrij sterk vertegenwoordigd is, verloopt stroef waardoor normale afzetvolumes niet gehaald worden.
Net als in de rest van Europa hebben ook Italiaanse telers last van het overschot aan (Poolse) appels op de Europese markt en daardoor te maken met lage prijzen. De Italiaanse appeloogst was in 2018 met 2,264 miljoen ton vrij normaal. Vanwege droogte en hagelschade is dit afzetseizoen 14% van de appels bestemd voor de industrie, tegen 10-12% in normale jaren. Daardoor valt het volume voor de verse markt, met 1,954 miljoen ton, juist iets lager uit dan andere jaren.
In januari waren er nog 1,328 miljoen ton appels in voorraad, vergelijkbaar met andere jaren. Het afzettempo is hetzelfde als andere jaren, maar de prijzen zijn veel lager. De afzet van de nieuwe appelrassen verloopt dit seizoen goed, maar de traditionele rassen verkopen moeizaam. Oorzaak is de grote beschikbaarheid van goedkope Poolse appels op de Europese markt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 januari 2019 - 19:02