Bijschrift: Ondergrens van zonnebrandschade in Klasse I. Mag maximaal 1 cm2 groot zijn, de buitenring van de zonnebrand wordt daarbij niet in meegerekend. Bij de vruchten op deze foto wordt er vanuit gegaan dat er geen bruinverkleuring onder de schil zit.

Bijschrift: bij opstaande verruwing mag de ondergrens voor Klasse I in totaal 5% zijn.

Dit jaar ziet het KCB meer zonnebrand-, wind- en hagelschade, en ook opstaande verruwing bij peer is een aandachtspunt. Dit kwam naar voren tijdens de landelijke keurafstemming hardfruit van het KCB die vanmiddag plaatsvond bij FruitMasters in Geldermalsen. Zeker 70 belangstellenden liepen langs de tientallen kwaliteitsmonsters met de ondergrenzen van Klasse I, II en niet indeelbaar. Onder hen kwaliteitsmedewerkers van diverse afzetorganisaties, handelshuizen en particuliere pakstations, en leerlingen van Helicon Geldermalsen. De monsters werden uitvoerig bekeken, gekeurd en gefotografeerd.
Voor menigeen verscheen er een nieuw KCB-gezicht, want de jaarlijkse bijeenkomst wordt vanaf heden geleid door Hayo Andreae (tweede van rechts op nieuwsfoto) die al sinds 2007 bij het bedrijf werkt. Hij is de opvolger van Fred Jacobs. Andreae schrijft tegenwoordig ook de KCB-columns in Fruitteelt.
Andreae: “Bij appel zien we ook dat met de hoge temperaturen en warme nachten, de vruchten moeilijk op kleur willen komen.” Bij peer wordt meer verruwing verwacht, en de storm begin augustus in Noord-Holland heeft voor veel schade gezorgd. Andere extra aandachtspunten dit jaar zijn butsen bij appel, vooral in combinatie met consumentenverpakkingen. Ook beschadigde vruchten door vogels neemt toe. Qua insectenschade noemt Andreae geen opvallende zaken dit jaar.
In een volgend Fruitteelt-nummer leest u meer over de keurafstemming hardfruit.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 oktober 2019 - 17:24