Om het verzamelen van data in de boomgaard ook voor de teler toegankelijk te maken, ontwikkelt WUR een sensorplatform dat in de driepuntshefinrichting van elke tractor past. Dit vertelde Dirk de Hoog (WUR) afgelopen dinsdag tijdens het eindsymposium Fruit 4.0. Zo’n 70 belangstellenden namen deel aan het webinar waaraan onderzoekers van WUR en consortiumleden meewerkten (lees verder onder de afbeelding).

Het platform kan met een heftruck of hefmast worden verplaatst en past al in een kleine bestelauto. Het prototype heeft een eigen accu die middels de elektronica van de tractor wordt opgeladen. Met behulp van gps-besturing op de tractor zou het sensorplatform in potentie ook zonder chauffeur data kunnen verzamelen. Op het sensorplatform komen drie RGB-sensoren met dieptebepaling (RealSense van Intel) voor het tellen van bloemclusters en appels. Daarnaast meet een R2000-laserscanner van Pepperl+Fuchs het boomvolume en twee WEED-IT-groendetectiesensoren van Rometron de bladmassa en bladactiviteit. Zo kan de teler zelf informatie verzamelen voor bijvoorbeeld het maken van taakkaarten voor het spuiten (inclusief dunning) of het maken van een oogstraming. Binnen het project Kennis op Maat wil WUR met andere partners het sensorplatform gebruiken om het praktijkrijp te maken.

Fruit 4.0 zette in vier jaar tijd precisiefruitteelt op de kaart met bruikbare toepassingen voor (appel)telers. “We hebben dit met relatief weinig budget en financiering via Topsectoren en de deelnemende projectpartners bereikt. Namens de NFO ben ik blij dat jonge telers aanhaakten bij het door de NFO geïnitieerde project. Ik hoop dat bij het vervolgproject The Next Fruit 4.0 nog meer fruittelers aansluiten!”, aldus Bert den Haan, voorzitter NFO-productgroep Appel. In Fruitteelt verschijnt volgend jaar nog een artikel over de eindresultaten van Fruit 4.0.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 17 december 2020 - 15:05