De Technische Commissie Techniekbeoordeling heeft DRT-lijst uitgebreid met twee fruitteeltspuiten. De Munckhof MAS enkelrijer spuit met Varimas en randrijen-instelling is ingedeeld in de klassen 97,5% en 99% driftreductie. De Wanner NTR 20 tweerijer dwarsstroomspuit met reflectieschermen en luchtregelingssysteem in de DRT-klasse 97,5%.
De NFO is verheugd dat telers meer keuzemogelijkheden krijgen om de spuitdrift te verlagen. Het advies is om de informatiebladen goed te lezen, zodat duidelijk is op welke manier de spuitdrift voldoende kan verlaagd worden.

Munckhof
Voorwaarde bij de Munckhofspuit is het gebruik van 90% driftreducerende doppen voor indeling in de DRT-klasse 97,5% en 95% driftreducerende doppen voor indeling in de DRT-klasse 99%.
Overige instellingen voor beide DRT-klassen zijn een maximaal toerental van 300 rpm op de aftakas, ingeschakelde randrijen-instelling, eenzijdig bespuiten van de buitenste fruitgewasrij, alleen perceel inwaarts en een maximale rijsnelheid van 8 km/uur.

Wanner
De Wannerspuit van Kruse Ootmarsum is ingedeeld in de DRT-klasse 97,5% bij de volgende instellingen: spuitdoppen ten minste DRD-klasse 75%, luchtinstelling van 25% die overeenkomt met een ventilatortoerental van 700 rpm, regeling van hoeveelheid en richting van luchtondersteuning op basis van windsnelheid en windrichting met het Computergestuurd Lucht Regel Systeem (CLRS), bovenzijde van de dwarsstroomspuit afgedekt met schermen en een maximale rijsnelheid van 8 km/uur. Tweezijdige bespuiting van de buitenste fruitgewasrij is toegestaan.

Gebruiksvoorschriften
Beide spuittechnieken zijn opgenomen in tabel 3 van de DRT-lijst. Daarin staan alle spuittechnieken ingedeeld naar driftreductieklassen en de bijbehorende voorwaarden.
De NFO benadrukt dat het belangrijk is de gebruiksvoorschriften goed na te leven. Alleen door te voldoen aan alle voorwaarden valt de techniek in de genoemde DRT-klasse. Ook voor het behoud van de toelating van machines in de betreffende DRT-klassen is het belangrijk volgens de voorwaarden te gebruiken.

Naast de DRT-lijst geven de informatiebladen uitgebreid informatie over het gebruik van de spuitmachines. Kijk op helpdeskwater.nl voor de informatiebladen. De nieuwe spuitmachines zijn te vinden onder informatieblad 9 (Wanner) en 16 (Munckhof).

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 december 2022 - 16:52