Met het oog op de groeiende vraag naar biologisch product en uitbreiding van de eigen organisatie bouwt Nautilus Organic een nieuw koel- en pakstation. De nieuwbouw verrijst bij Boomgaard Ter Linde in Oostkapelle, waar nu ook al hardfruit van Nautilus wordt gesorteerd. Vanaf de start van het nieuwe seizoen zullen de appels en peren van Nautilus op deze locaties worden gekoeld, gesorteerd en verpakt. Voor het eerst zal het fruit ook in consumentenverpakking worden aangeboden.

De telerscoöperatie realiseert een flinke toename van het areaal, dankzij de komst van een aantal nieuwe leden en uitbreiding van de productie bij bestaande leden.
Biologisch-dynamische teler Tim Moerman van Boomgaard Ter Linde zal het duurzaam gebouwde koel- en pakstation deels gebruiken ter uitbreiding van het eigen areaal en deels voor de telerscoöperatie. “Als Nautilus-fruittelers zetten we grote stappen in de verdere professionalising van onze productgroep. Gezamenlijk koelen, sorteren en verpakken zorgt voor een betere beheersing en monitoring, wat het waarborgen van kwaliteit ten goede komt. En onze capaciteit wordt serieus vergroot met de komst van een dubbele sorteerlijn en diverse verpakkingsmachines met een breed scala een duurzame verpakkingsmogelijkheden. Dit betekent ook dat we vanaf het nieuwe seizoen onze appelen en peren voor het eerst in consumentenverpakkingen aanbieden. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst”, aldus Moerman op agf.nl
Zoals het een biologische organisatie betaamd wordt het koelhuis zo duurzaam mogelijk gebouwd. Voor de koelopslag, waarmee de capaciteit vergroot wordt naar totaal 2,5 miljoen kilo fruit, wordt gebruik gemaakt van CO2 als koudemiddel. Daarnaast ligt het dak aan de zonkant vol met zonnepanelen en komt er 1000 vierkante meter aan sedum als dakbedekking.

Accountmanager voor hard- en zachtfruit
Naast het hardfruit laat ook het zachtfruit een stijgende lijn zien, in zowel areaal als omzet. Er zijn op dit moment negen hardfruittelers en vijf zachtfruittelers aangesloten bij Nautilus. Gezien de ontwikkelingen verwacht Nautilus de komende periode verdere uitbreiding van het areaal te realiseren. Reden te meer om voor deze productgroep een eigen sales- en productmanager aan te stellen. Yvonne Witpaard is in maart van dit jaar gestart en houdt zich onder andere bezig met verkoop, aftersales, kwaliteit en het contact met de telers en handelspartners.

“De professionaliseringsslag van onze fruittelers is iets om trots op te zijn”, laat Femke Meijer van Nautilus weten. “We verwachten dat de groei doorzet en voorzien goede mogelijkheden voor verdere uitbouw van de bestaande duurzame afzetlijnen. Positief is ook dat een steeds groter deel van het fruit in Nederland blijft. Hier hechten wij grote waarde aan. Al met al mooie ontwikkelingen die bijdragen aan een bloeiende toekomst voor onze fruittelers.”

 Bron: agf.nl en Nautilus Organic

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 maart 2021 - 15:53