Het NFO-hoofdbestuur bracht afgelopen week een werkbezoek aan Wellner Fruitteeltbedrijf en Zonen in Est, Fruitbedrijf Baars in Eck en Wiel en Fruitbedrijf Vernooij en Zonen in Doornenburg.
René en Jeroen Wellner combineren teelt en afzet. Naast hun eigen teeltbedrijf, verzorgen zij de afzet van Maribelle. Ook zijn ze zelf prominent teler van dit ras. Het is niet verplicht om Maribelle via Wellner af te zetten. “Maar door een persoonlijke benadering, een goed kwaliteitsbeleid en het nakomen van afspraken, wordt toch ongeveer 90 procent van de gangbare productie via ons afgezet”, aldus René Wellner. NFO-bestuurslid Eric Huids viel het op dat Wellner de markt persoonlijk en met een goed verhaal tegemoet treedt. “Ook met relatief kleinere volumes kunnen zij blijkbaar opmerkelijke resultaten behalen. Deze benadering vind ik fascinerend. Succes is zo te zien niet alleen voorbehouden aan bijvoorbeeld grote conceptrassen met grote marktvolumes.”

Bij Fruitbedrijf Baars springt de teelt van Sprank in het oog. De Sprank wordt geteeld op een dikke 5 hectare onder hagelnetten. Peter Baars: “Dit essentieel voor een clubras; hier staat de leveringszekerheid voorop.” De hagelnetten toonden hun nut toen in juli een windhoos over het gebied trok waarbij ook veel hagel viel. Ook het bedrijf van Baars bleef het noodweer niet bespaard. Helaas stond niet alle teelt onder de hagelnetten. NFO-bestuurslid Marc Andre de la Porte: “Oogstzekerheid wordt bij de teelt van hardfruit steeds belangrijker en daardoor worden teeltondersteunende voorzieningen steeds meer een noodzaak. Dat geldt overigens niet alleen voor clubrassen. Het bezoek aan het bedrijf van Peter Baars heeft mijn opvatting hierover alleen maar versterkt.”

Fruitbedrijf Vernooij uit Doornenburg teelt appels en peren. Het areaal peer bestaat uit Conference en bij appel is ingezet op Kanzi. De familie Vernooij ziet clubrassen als een essentieel onderdeel van een goed verdienmodel. Het bedrijf heeft stevig geïnvesteerd in nieuwe koelcellen, waarbij de ‘drive-thru’ opviel. Bij het vullen van de cellen is er eenrichtingsverkeer en daardoor hoeft er niet te worden gedraaid. Het bestuur bekeek bovendien de nieuwe huisvesting voor internationale werknemers, die als zeer degelijk en modern werd beoordeeld.

NFO-vicevoorzitter Bert den Haan vatte het werkbezoek als volgt samen: “Vandaag heb ik bij de bedrijven en zeker ook bij Vernooij heel goede visies gezien op de bedrijfsvoering en de afzet. Bij Vernooij kwam het belang van goede huisvesting extra aan de orde. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de teeltondersteunende voorzieningen: onze sector kan niet zonder. Vernooij toont een voorbeeld van hoe goede huisvesting eruit ziet.”

NFO-voorzitter Gerard van den Anker sloot af met: “Doel van het hoofdbestuur is om te zien welke onderwerpen bij onze leden op de agenda staan. Bedrijfsbezoeken helpen daar heel goed bij. Daarnaast vind ik het natuurlijk goed te zien hoe creatief en ondernemend onze leden werken. En de NFO wil altijd zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar zijn voor onze leden. Werkbezoeken dragen daaraan bij.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 12 augustus 2021 - 13:27