Dankzij schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten over btw-verlaging op groenten en fruit zullen de ministers van Financiën en van VWS zich opnieuw moeten buigen over de vraag of verlaging van deze consumentenbelasting mogelijk is. De NFO, die zich samen met het GroentenFruit Huis via het Platform Gezonde Boodschappen inzet voor de btw-verlaging op groente en fruit, ziet dit als een steun in de rug.
Van Kooten (Groep Krol/Van Kooten) stelde deze vragen naar aanleiding van de btw-verlaging in Duitsland. Als onderdeel van het Duitse steunpakket aan maatregelen vanwege de coronacrisis gaat het lage btw-tarief, dat onder andere geldt voor onbewerkte producten, van 7 naar 5%. In Duitsland dalen alle btw-tarieven. Groenten en fruit worden dus niet extra goedkoop ten opzichte van andere producten.
Waar Van Kooten zich zorgen over maakt zijn Nederlandse ondernemers in grensregio’s.
Maar daarnaast dringt ze er ook bij de ministers op aan om na te gaan wat de gevolgen van de btw-verhoging in Nederland per 1 januari 2019 van 6 naar 9% zijn geweest op de consumptie van groenten en fruit. En vraagt ze de consumentenbelasting op deze producten tijdelijk of structureel te verlagen. “Artsen en wetenschappers bevestigen dat een voldoende inname van groenten en fruit mensen gezonder maakt en weerbaarder in de strijd tegen het coronavirus. Veel Nederlandse ouderen eten te weinig groenten en fruit en dat schaadt hun gezondheid. Indien u de consumptie van voldoende groente en fruit belangrijk vindt, welke maatregelen neemt het kabinet of heeft het kabinet genomen om de consumptie van groente en fruit te verhogen? Welke extra inspanningen zijn nog nodig?”, aldus Van Kooten.

Wanneer de vragen worden beantwoord is nog niet bekend.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 juni 2020 - 16:47