Botany uit Horst-Meterik en Hakkert Product Support (HPS) uit Enspijk gaan hun samenwerking op gebied van hard- en steenfruitonderzoek intensiveren. Onder de naam Asperico richten ze zich op onderzoek voor productontwikkeling van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, maar ook willen ze meer inzetten op onderzoek naar automatisering en robotisering in de boomgaard.
De bedrijven werken al langere tijd samen, maar met een officiële samenwerking kan wederzijdse kennis nog beter worden benut. Voor het onderzoek gaat Asperico gebruik maken van de onderzoekslocatie van HPS in Enspijk met 5 ha appels peren en kersen en 2,5 ha nieuw aan te planten fruitpercelen.
Peter Korsten van Botany Group legt uit dat Asperico vooral voor de private markt onderzoek uitvoert, vanuit de vraag van bedrijven, terwijl het onderzoek op Proeftuin Randwijk zich meer richt op de vraag van telers. Klanten van Botany zijn nu onder andere Surfaplus, Bayer, BASF en Syngenta, maar ook The Greenery bijvoorbeeld. De afgelopen jaren voerde Botany samen met HSP in de fruitsector onderzoek uit naar groene middelen tegen schurft en nieuwe bemestingstoepassingen.
In andere teelten, zoals ook framboos en braam, heeft Botany al meer ervaring op gebied van onderzoek naar automatisering en gebruik van sensoren. Deze kennis wil het bedrijf in de nieuwe samenwerking ook gaan toepassing in het grootfruit.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 februari 2021 - 15:41