De afgelopen dagen was er in de media weer volop aandacht voor perenboom-weggeefacties waarbij duizenden perenbomen zouden worden weggegeven. De actie blijkt een vervolg op de uitdeelactie van vorig jaar augustus. Toen werden op diverse locaties in het land in totaal 100.000 bomen uitgedeeld.
Meerbomen.nu deelt elk jaar gratis bomen uit, met als doel voor het klimaat zoveel mogelijk bomen aan te planten in Nederland. Daarvoor krijgen ze ook overtollige bomen aangeboden van Nederlandse vruchtboomkwekers. Vorig jaar kreeg Meerbomen.nu 190.000 perenbomen aangeboden. Een te groot aantal om op te kuilen tot de winter. Daarom werd in augustus al een eerste uitdeelactie gedaan. Op dit moment worden de 90.000 opgekuilde bomen uitgedeeld. Veel van de bomen zijn al gereserveerd door boeren, burgers en gemeenten. Daarnaast zijn er door het hele land ook diverse uitdeelacties. Zo ook de uitdeelactie in de gemeente Olst-Wijhe, waarbij 1.000 beschikbaar waren voor de bewoners van deze gemeente.

In Fruitteelt 18/2020 werd uitgebreid aandacht besteed aan de uitdeelactie, lees  het artikel ‘Gemengde gevoelens over perenboom-weggeefactie’. Met name het feit dat boomkwekers bomen weggeven, terwijl telers het volle pond hebben betaald leidde tot veel onbegrip vanuit de fruitsector. Anderen namen het luchtiger op en zagen er ook positieve reclame in voor de Conference-peer.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 18 februari 2021 - 08:09