Het registreren van de geplukte kilo’s verhoogt de plukprestatie met zo’n 10%. Dat is één van de opvallende zaken die Laurens Tack van Agromanager de afgelopen weken zag bij de hardfruittelers die met de optie Oogstregistratie binnen Agromanager proefdraaiden. Ook bleek dat de productiviteit tussen de best en de slechtst presterende plukkers 40% verschilde.

‘Oogstregistratie’ is een nieuwe optie binnen Agromanager, waarbij geplukte kisten worden geregistreerd en gekoppeld aan een groepje plukkers. Bij het plukken worden alle kisten voorzien van een barcode. Binnen elke perceel is één persoon met een scanner nodig, die de kisten scant en koppelt aan een groepje plukkers. Zo kan eenvoudig per groepje gemeten worden wat de plukprestatie is. Daarnaast kunnen ook de werktijden per plukker worden vastgelegd.
Overigens is Oogstregistratie geïntegreerd in het totale pakket van Agromanager, waardoor dit ook weer gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld het Spuitschrift.

Oogstregistratie is de afgelopen weken bij drie telers getest. Tack gebruikte het zelf voor zijn in totaal 80 plukkers. Twee andere telers testten het systeem bij één van hun plukgroepen. “De controle op zich zorgt al voor een beter rendement, zonder dat hier een beloningssysteem aan gekoppeld was. Goede plukkers worden nu meer gewaardeerd, omdat hun prestatie zichtbaar is en daardoor zijn ze ook meer gemotiveerd hun best te doen. Ook zag ik een grotere zelfstandigheid onder de plukkers. Ze namen vaker initiatief om zelf bijvoorbeeld hoger hangende vruchten te plukken en er werden minder vruchten vergeten”, vertelt Tack. “We zien ook enorme verschillen tussen de slechtste en de beste plukkers. Gemiddeld presteert de beste plukker 40% beter dan de slechtste plukker. Door aan de hand van de lijsten de dag erna er met de plukkers er over te praten en te vragen waar het verschil vandaan komt, verbetert ook de plukprestatie.”

De uitdaging is nu de cijfers op een goede manier te gaan toepassen. Ga je verschil aanbrengen in het plukloon of ga je goed presterende plukkers op een andere manier voor hun inzet belonen? Dat is nog een vraag die iedere teler voor zich zal moeten beantwoorden.

Binnenkort leest u in Fruitteelt een uitgebreider artikel over de ervaringen van zachfruittelers met oogstregistratiesystemen.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 30 september 2021 - 16:57