De EU stelt voor het schooljaar 2020/’21 opnieuw 250 miljoen euro beschikbaar voor de schoolfruit- en schoolmelkregeling. Van dit bedrag is 145 miljoen euro bestemd voor de distributie van groenten en fruit en 105 miljoen euro voor de verdeling van melk en zuivelproducten. Het budget voor de regeling blijft hiermee gelijk aan dat van voorgaande jaren.
Nederland kan aanspraak maken op maximaal 6,7 miljoen euro voor de distributie van groenten en fruit en maximaal 2,4 miljoen euro voor de schoolmelkregeling.
Tegelijk met de toekenning van de nieuwe budgetten presenteerde de Europese Commissie de resultaten van schooljaar 2018/’19. In dat jaar bedroeg de uiteindelijke Europese bijdrage voor schoolmelk en -fruit 180 miljoen euro aangevuld met 122 miljoen euro vanuit nationale fondsen. Ruim 20 miljoen kinderen, van voorschoolse opvang tot middelbare school, ontvingen dat schooljaar schoolmelk of -fruit. Appels en peren waren de meest uitgedeelde fruitsoorten. In Nederland deden in 2018/’19 4.185 scholen mee met in totaal 538.000 kinderen. In totaal werd in Nederland bijna 2,5 miljoen kg groenten en fruit uitgedeeld.
Op dit moment is de distributie van schoolfruit en schoolmelk vanwege de sluiting van veel scholen tijdens coronacrisis is in veel landen gestaakt. De Europese Commissie heeft toestemming gegeven om producten, die anders voor scholen bestemd waren, te doneren aan voedselbanken, ziekenhuizen en vergelijkbare organisaties.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 april 2020 - 15:59