Met de start van het nieuwe bedrijf Optiflux is er een nieuwe aanbieder op gebied van bewaring op de Nederlandse en Belgische markt. Tijdens een persbijeenkomst presenteerde het bedrijf deze week het Optiflux cloudplatform en drie daaraan gekoppelde diensten: WatchDog – voor monitoring van bewaarsystemen, Storage Insights – voor beheer van voorraden en kwaliteit en OptiControl DCA – de in België ontwikkelde DCA-bewaring.

Optiflux is dit jaar opgericht en een spin-off van de naoogstgroep van de KU Leuven, het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). Het bedrijf biedt producten en diensten om de bewaring en commercialisering van fruitvoorraden te optimaliseren.

Op 25 oktober organiseert Optiflux een webinar voor belangstellenden om 17.00 uur in het Nederlands en om 16.00 uur in het Engels. Hierbij de inschrijvingslink voor het Nederlandse webinar en de inschrijvingslink voor het Engelse webinar.

Over de producten van Optiflux:
WatchDog is een slimme add-on hardware module die op elke bestaande bewaarfaciliteit kan worden geïnstalleerd. De module kan dienen als primair systeem voor de regeling van de gassamenstelling, maar ook als tweede meetsysteem. De module kan zuurstof-, koolstofdioxide-, ethyleen- en ammoniakconcentraties in de cellucht meten. Via afstandssensoren in de koelcellen metingen van de temperatuur, relatieve vochtigheid, druk en luchtkwaliteit gecommuniceerd. Gegevens worden continu naar het Optiflux cloudplatform verzonden en opgeslagen. Met behulp van algoritmes worden deze gegevens naar bruikbare adviezen voor de koeler vertaald.

De Storage Insights-software helpt koelers bij het beheren van fruitvoorraden door een gedetailleerd overzicht te geven van welke kwaliteit van welk fruit op een bepaald moment in voorraad is en door een voorspelling te geven over hoe de kwaliteit van de fruitpartijen in voorraad zal veranderen, gebaseerd op hun initiële kwaliteit en waargenomen bewaarcondities. Deze kwaliteitsvoorspelling wordt gedaan met behulp van wiskundige modellen die ontwikkeld zijn meer dan 20 jaar onderzoek aan de KU Leuven Postharvest-groep van prof. Bart Nicolaï en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten. Op deze manier houden klanten het overzicht over de voorraden en kunnen ze weloverwogen beslissingen nemen over wanneer ze welk fruit verkopen.

Met OptiControl DCA staat voor het gepatenteerde OptiControl Dynamic Controlled Atmosfeer (DCA)-algoritme. Het OptiControl-algoritme meet de ademhaling van het fruit in de hele koelcel real-time en past de gassamenstelling daarop aan. Dit proces wordt meerdere keren per week herhaald vanaf het afbranden van de koelcel tot het openen voor verkoop.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 30 september 2021 - 16:50